Ziyaret edilen Diyarbakır, tarihi yapılarıyla da ön plana çıkmaktadır. 

Yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Diyarbakır, yüzölçümü açısından da oldukça geniş bir bölgeyi kapsamaktadır.  Yaz aylarında sıklıkla tercih edilen şehrin yüzlerce yıllık geçmişe dayanan tarihi yapılara ev sahipliği yaptığı görülmektedir.

Diyarbakır ziyaretlerinde mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler neresidir? 

1-Diyarbakır Surları, 

2-Hasan Paşa Hanı, 

3-Kervansaray, 

4-Sülüklü Han, 

5-Ulu Camii, 

6-Asur Kalesi, 

7-Meryem Ana Kilisesi, 

8-Çayönü Buluntuları 

9-On Gözlü Köprü bulunmaktadır.

I M G 3184

Diyarbakır Surların özelliği 

Dünyada en uzun ikinci surları olarak geçen Diyarbakır Surları, yaklaşık 5.5 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. 

349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır. 

Diyarbakır surları 1675 yıl önce yapılmıştır.

Duvar yüksekliği 10 -12 metre, genişliği ise 3-5 metre arasında değişen surlar, 80’den fazla burç vardır. 

Burçların üzerinde güneş ve yıldız sembolleri ve çeşitli hayvan kabartmaları görülmektedir.

ESKİ DİYARBAKIR 

Diyarbakır surlarının dört ana kapısı 19. yüzyılın başına kadar hep güneşin doğuşu ile açılır ve batışı ile kapanırmış. Çevresinde hep nöbet tutulurmuştur.

Günümüze kadar birçok onarımdan geçen ve çok kez el değiştiren surların üzerinde, başta Selçuklu dönemine ait olmak üzere, farklı dönemlere ait kitabeler ve kabartmalar bulunmaktadır.

I M G 3185Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Von Golden Horn zu den Quellen des Euphrat. München, Leipzig, 1893.

I M G 3186

Orhan Özgülbaş, 2013

Yabancı turistlerin ilgisini çeken surlar her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen surların herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir.

Diyarbakır surlarının giriş ücreti yoktur.

I M G 3187

Hasan Paşa Hanı

Sokullu Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen Hasan Paşa Hanı, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 

Hasan Paşa Hanı - Diyarbakır

Hasan Paşa Hanı Ulucami doğusundadır. Osmanlı Dönemi Valilerinden Vezirzade Hasan Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılmıştır. Avlulu, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Avlunun ortasında sütunlu ve üstü kubbeli bir şadırvan bulunmaktadır.

Kaynak: Sur Belediyesi

Yaklaşık 1 kilometrekare genişliğe sahip olan Hasan Paşa Hanı, pek çok mekana sahiptir. Medrese, cami ve kütüphane gibi çeşitli mekanların yer aldığı handa saatlerce vakit geçirmenize olanak sağlanmaktadır.

Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Hasan Paşa Hanı’nın sabah 09:00 ile akşam 18:30 saatleri arasında ziyarete açık olduğu görülmektedir.

Hasan Paşa Hanı’nın giriş ücreti yoktur.

I M G 3189

Kervansaray

Şehrin çeşitli bölgelerinde günümüze kadar varlığını sürdürmüş olan Kervansaraylar her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 

Kervansaraylar Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir.

Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Kervansarayların herhangi bir giriş kısıtlaması yoktur. 

Kervansarayların giriş ücreti yoktur.

I M G 3199I M G 3200

Sülüklü Han

Şehir merkezinden 7 kilometre uzaklıkta yer alan Sülüklü Han, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından yapılan tarihi Sülüklü Han 2010 yılı itibariyle restore edilip ziyaretçilerin hizmetine girmiştir. Hasan Paşa hanı gibi son dönemlerin popüler mekânları arasında yer almaktadır. Han içerisinde eski bir kuyu bulunur. Bir dönem hekimler tarafından burada bulunan kuyudan sülük çıkarıldığı bilinmektedir. Şifa amaçlı toplanan sülüklerin burada toplanılmasından dolayı hana Sülüklü Han ismi verilmiştir. Üst katlarının dinlenme odası, alt depoların ise hayvanların konaklama yeri olarak kullanıldığı han Kurtuluş Savaşı sırasında süvari birliklerinin karargahı olarak kullanılmıştır. Şu an halka açık turistik bir gezi mekânı ve kafeye ev sahipliği yapmaktadır. 

Herhangi bir giriş kısıtlamasının bulunmadığı hanı yılın her günü ziyaret etmeniz mümkündür. Araç girişine uygun bir bölgede yer alan hanı istediğini zaman ziyaret edebilirsiniz.

Sülüklü Han’ın giriş ücreti yoktur.

I M G 3191I M G 3190I M G 3188

Ulu Camii

Diyarbakır Ulu Cami - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Cami, Anadolu’nun en eski camilerindendir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen ve kentin en büyük kilisesi olan Mar Toma Kilisesi’nin MS 639 yılında camiye çevrilmesi ile oluşturulmuştur.  

Mimari yapısıyla dikkat çeken Ulu Camii’nin yaklaşık 500 metrekare alanı kapsadığı bilinmektedir. Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen caminin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir.

Ulu Camii’nin giriş ücreti yoktur.

I M G 3192

Asur Kalesi

Şehir merkezinin 15 kilometre uzaklıkta yer alan Asur Kalesi her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla ziyaret edebileceğiniz Asur Kalesi’nin mimari yapısı da ilgi çekmektedir.

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Asurlular zamanında yapıldığı tahmin edilen Asur Kalesi ile Eğil Kalesi Kral Mezarları'nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması için başvuru yapıldı.

Yabancı turistlerin beğenisini kazanan Asur Kalesi, yaklaşık 25 metre yüksekliğe sahiptir. Sessizce sakin bir bölgede yer alan kalenin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir.

Asur Kalesinin giriş ücreti yoktur.

I M G 3198

Meryem Ana Kilisesi

Diyarbakır şehir merkezinden 10 kilometre uzaklıkta yer alan Meryem Ana Kilisesi, yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında bulunmaktadır. Özel araç veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz kilisenin yılın her günü ziyarete açık olduğu görülmektedir.

Tür: Kilise

Turizm Türü: İnanç-Kültür Turizmi

Nasıl Gidilir: Sur/Diyarbakır

Adres: Lalebey, Uçak Sk. No:10, 21300 Sur/Diyarbakır

Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş olan kilise restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Genellikle yaz aylarında ziyaret edilen kilisenin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir.

Meryem Ana Kilisesi’nin giriş ücreti yoktur.

I M G 3195

Çayönü Buluntuları

İlk yerleşim yerleri arasında bulunan Çayönü, tarihi ve turistik yapılar açısından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Her yıl on binlerce kişinin ziyaretine uğrayan Çayönü buluntularına özel araçla veya otobüsler yardımıyla yaklaşık 20 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Dünya uygarlık tarihine ışık tutan höyük: Çayönü

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde göçebelikten yerleşik yaşantıya, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçilen neolitik devrin izlerini taşıyan Çayönü Höyüğü'nde arkeolojik kazı devam ediyor.

Günümüzde de arkeolojik çalışmaların sürdürüldüğü Çayönü’nde günübirlik ziyaret gerçekleştirmeniz mümkündür. Herhangi bir giriş kısıtlamasının bulunmadığı bölgeyi yılın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Çayönü’nün giriş ücreti yoktur.

I M G 3193

On Gözlü Köprü

Şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıkta yer alan On Gözlü Köprüye özel araç veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlamanız mümkündür. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği tarihi yapılar arasında bulunan On Gözlü Köprü, mimari yapısıyla da dikkat çekmektedir.

Dicle Köprüsü - Diyarbakır

On Gözlü Köprü denilen Dicle Köprüsü, on kesik kemer üzerinde inşa edilen bloklarla Dicle’nin iki yakasını birleştirir. Güney cephesinde, kemerlerle korkuluk arasında yer alan iki satırlık çiçekli kûfî kitâbeden, Mervânoğulları’ndan Nizâmüddevle Nasr zamanında Kadı Ebü’l-Hasan Abdülvâhid tarafından 1064 - 65 yılında Ubeyd adlı bir mimara yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Ancak araştırmacılar bu kitâbenin onarım kitâbesi olduğu görüşünde birleşmekte ve eserin çok daha eski bir tarihte yapıldığını kabul etmektedirler.

Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen tarihi yapının herhangi bir giriş kısıtlaması uygulaması bulunmamaktadır. Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş olan yapı restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

On Gözlü Köprü’nün herhangi bir giriş ücreti yoktur.

Kaynak: Haber Merkezi