Trafik güvenliğini artırmak, taşıt işletme maliyetlerini düşürmek ve her mevsim kesintisiz ulaşımı sağlamak amacıyla birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Uraloğlu, 2024 yılı içinde 70 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 357 kilometre bölünmüş yol inşa ettiklerini söyledi. Ayrıca, yoğun kullanılan güzergâhlarda konforu artırmak adına 860 kilometrelik bitümlü sıcak karışım kaplama yol çalışması yapıldığını, 36 kilometrelik 17 tünel, 23,5 kilometre uzunluğunda 146 köprü ve viyadük inşa edildiğini açıkladı.
HGS Gişeleri ve Geçiş Kolaylığı
Uraloğlu, modern teknolojileri ulaşıma entegre ederek vatandaşların daha güvenli ve hızlı seyahat edebilmesini sağladıklarını belirterek, HGS ve Serbest Geçiş Sistemi (SGS) gibi sistemlerin yaygınlaştırıldığını ifade etti.
HGS'nin, Karayolları Genel Müdürlüğü ve PTT tarafından 2012 yılında ortaklaşa işletmeye alındığını hatırlatan Uraloğlu, sistemin sağladığı avantajları şöyle sıraladı:
- Engelsiz geçiş imkânı sunar.
- Otomatik ücret tahsili ile duraksamaya gerek kalmaz.
- Trafik akışını kesintisiz sürdürmeye yardımcı olur.
- Radyo frekansı ile tanımlama teknolojisi sayesinde uzun süre kullanılabilir.
Tüm otoyol ve köprülerde HGS'nin aktif olarak kullanıldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, 2023 yılı sonu itibarıyla Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprüleri ile otoyollarda HGS’nin toplam 529 milyon 891 bin 855 kez kullanıldığını açıkladı. Bu geçişlerin 146 milyon 685 bin 339’u köprülerden, 383 milyon 206 bin 516’sı ise otoyollardan gerçekleşti.
SGS ile Şerit Değiştirme Zorunluluğu Ortadan Kalktı
Serbest Geçiş Sistemi'nin (SGS) devreye alınmasıyla birlikte, ücret toplama noktalarında şerit tercihi yapma zorunluluğunun kaldırıldığını ifade eden Uraloğlu, araçların normal trafik akışı içinde ücretlendirildiğini belirtti.
Trafiğin yoğun olduğu noktalarda geçişleri daha akıcı hale getirmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüleri başta olmak üzere Mahmutbey, Çamlıca, Muallimköy, Mecidiye, Liman, Seferihisar (Güzelbahçe), Torbalı, Aydın, Işıkkent, Küçükkılıçlı, Kartepe, Gölcük, Topağaç, Tarsus OSB, Bekirpaşa, Kurtköy, Şekerpınar, İskenderun OSB, Gaziantep Doğu, Gaziantep Batı, Sakızgediği, Gebze ve Samandıra istasyonlarında SGS sisteminin kurulduğunu duyurdu.
Bakan Uraloğlu, HGS ve SGS’nin yaygınlaşmasıyla birlikte trafik akışının hızlanacağını, köprü ve otoyollardaki geçişlerin daha konforlu hale geleceğini sözlerine ekledi.