Tüketicilerin mağduriyetini önlemek ve sahte ilanlar nedeniyle oluşan fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek amacıyla hazırlanan bu düzenleme, otomotiv ilanları için de uygulanacak. Bolat, bu düzenleme kapsamında ilan vermek isteyenlerin Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) yönlendirileceğini belirtti. Bu sistem sayesinde, ilana konu olan aracın, ilan veren kişinin kendisine veya yakın akrabalarına ait olup olmadığı doğrulanacak.

Eğer aracın bir galerici aracılığıyla ilana verilmesi söz konusu ise, bu galericinin yetki belgesine sahip olması gerektiğini vurgulayan Bolat, "Yetki belgesine sahip galerici, araç sahibi tarafından EİDS üzerinden yetkilendirildikten sonra ilan verebilecek. Yetki belgesi olmayan galericiler ise ilan girişi yapamayacak" dedi.

Yetki Belgesiz İşletmelere Ceza Yağdı

Otomotiv sektöründe yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıklayan Bakan Bolat, bu düzenlemeyle gerçeğe aykırı ve yanıltıcı ilanların engellenerek spekülatif fiyat artışlarının önlenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Bolat, ikinci el otomobil piyasasında yapılan düzenlemelere de değinerek, arz ve talep dengesizlikleri nedeniyle ortaya çıkan fiyat artışları ve stokçuluk gibi sorunların çözümü için makroekonomik tedbirlerin alındığını ve ihtiyaç duyulan düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti. "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlaması olarak bilinen düzenleme kapsamında yaklaşık 52 milyon lira para cezası kesildiğini hatırlatan Bolat, yetkili bayilerin stokçuluk faaliyetlerinin de yasaklandığını ve bu kurala uymayan bayilere 294 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Denetimler Devam Edecek

Bakan Bolat, otomotiv piyasasındaki düzenlemeler, denetimler ve yaptırımlar sayesinde araç fiyatlarındaki "balonun" söndüğünü ve vatandaşların sıfır ve ikinci el araçlara erişiminin kolaylaştırıldığını vurgulayarak, "Otomotiv piyasasındaki normalleşmenin önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Bakanlık olarak piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak için denetimlere devam edeceğiz ve gerekirse ilave tedbirler alacağız" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi