Psikoloji (İngilizce) Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şenay, kredi kartlarının yanı sıra mobil ödeme yöntemlerinin de yaygınlaşmasıyla, gelecekte bu ödeme yöntemlerinin de daha fazla harcama istekliliğini azaltabileceğini belirtiyor. Şenay, nakit para kullanımının, belirli bir ürüne daha fazla para harcama eğilimini azaltan önemli bir etken olduğunu vurguluyor.

Kredi Kartları İlk Çıktığında Daha Fazla Harcama Alışkanlığına Neden Olmuştu

Prof. Dr. Şenay, kredi kartlarının ilk yıllarında, kullanıcıların nakit para kullananlara göre bir ürüne daha fazla ödeme yapmaya ve harcama yaparken daha az rahatsızlık hissetmeye eğilimli olduklarını söyledi. Ancak yıllar içinde bu alışkanlığın azaldığını ve artık kredi kartı veya nakit kullananlar arasında harcama davranışı açısından belirgin bir fark olmadığını ifade etti.

Mobil Ödeme Yöntemleri ve Nakit Para Kullanımı

Son yıllarda artan mobil ödeme yöntemleri ile karşılaştırıldığında, nakit para kullanmanın aynı ürüne daha fazla para harcama eğilimini azaltan bir faktör olduğunu belirten Şenay, önümüzdeki yıllarda mobil ödeme yapanların da daha fazla harcama eğilimlerinin azalabileceğini öngörüyor. Bu durumu, bireylerin yeni ödeme yöntemlerine alışma süreciyle ilişkilendiriyor.

Para ile Etkileşim ve Bireysel Davranışlar

Prof. Dr. Şenay, bazı araştırmaların, para saymanın bireylerde güç ve kontrol isteğini tetiklediğini, bu kişilerin daha az sosyalleşme ihtiyacı duyduğunu ve daha bencil davranabildiklerini gösterdiğini belirtti. Kredi kartına dokunmanın ise aynı etkiyi yaratmadığını ifade eden Şenay, paraya dokunmamayı alışkanlık haline getiren kişilerin daha sosyal ve daha az bencil olabileceğini söyledi.

Kredi Kartı Kullanımının Tüketici Harcamalarına Etkisi

Son dönemde yapılan araştırmalara göre, kredi kartı kullanımındaki artışın artık tüketici harcamalarında belirgin bir fark yaratmadığını söyleyen Şenay, kredi kartı ödeme deneyimi düşük olan kişilerde küçük bir tüketim artışı gözlemlenebileceğini, ancak bunun uzun vadede ciddi bir etki yaratmayacağını belirtti. Sonuç olarak, bireylerin alışverişlerinde hangi ödeme yöntemini kullandıkları konusunda endişe etmelerine gerek olmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İLKHA