16 Ocak'ta gerçekleştirilen değerlendirme sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun, geniş ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, ılımlı kamu borç yükü ve iyileşen para ile makroekonomik politika uygulamalarıyla desteklendiği belirtildi.

Moody's, sıkılaşan para politikasının yurt içi kredi büyümesini sınırladığını, Türk lirasına olan güveni artırdığını ve ekonomiyi yeniden dengeleme sürecine katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, bu politikaların enflasyonu düşürdüğü, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişlerini teşvik ettiği ifade edildi.

Yıl sonunda enflasyonun yüzde 30 seviyelerine gerilemesinin beklendiği belirtilirken, swaplar hariç merkez bankası döviz rezervlerinin pozitif bir seviyeye ulaştığı ve dış kırılganlık risklerini azalttığı kaydedildi.

Açıklamada, sıkı mali duruşun devam ederek ekonomideki yeniden dengelenmeyi ve dezenflasyonu destekleyeceği öngörülürken, makroekonomik istikrarı sağlamlaştıran ve enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşüren politikaların Türkiye'nin kredi notunun yükselmesine yol açabileceği ifade edildi.

Son Kredi Notu Güncellemesi Temmuz 2024'te Yapılmıştı

Moody's, en son 19 Temmuz 2024'te Türkiye'nin kredi notunu "B3"ten "B1" seviyesine yükseltmiş ve görünümünü "pozitif" olarak açıklamıştı.

Kurumun bu yıl için Türkiye'ye ilişkin planladığı ilk değerlendirme tarihi 24 Ocak olmasına rağmen, bu tarihlerde bir güncellemenin zorunlu olmadığı ve değerlendirmelerin farklı tarihlerde de yapılabileceği belirtildi.

Moody's'in Türkiye'ye ilişkin bir sonraki planlı değerlendirmesi 25 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA