Bu yeni uygulama ile ilan platformlarında taşıt ilanlarının yalnızca aracın sahibi, sahibinin birinci ve ikinci derece akrabaları veya eşi ile yetkilendirilen yetki belgeli işletmeler tarafından verilmesi sağlanacak. Taşıt sahipleri, oto galerilere ilan verme yetkisini e-Devlet üzerinden oluşturulan bir yetkilendirme ekranı aracılığıyla tanımlayabilecek.
Sahte İlan ve Kayıt Dışılıkla Mücadele
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ikinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin önlenmesi, sahte ve aldatıcı ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının kontrol altına alınması ve tüketici mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla çalışmaların sürdüğü vurgulandı.
Bakanlık, sektördeki ticari faaliyetlerin ehil kişiler tarafından yürütülmesini sağlamak ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla düzenlemeler gerçekleştirdiğini belirterek, ikinci el araç ticaretiyle ilgilenen işletmelerin Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi almasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Bu kapsamda, 2024 yılında 26.627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi verildiği açıklandı.
Yetki Doğrulaması Zorunluluğu Getirildi
Ticaret Bakanlığı, sahte ilanların önüne geçmek amacıyla ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüğü getirmiş ve bu doğrultuda Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ni (EİDS) devreye almıştı. 1 Kasım 2023’ten itibaren sistem aracılığıyla kimlik doğrulaması yapılmadan ilan verilmesi engellenmişti. Bugün itibarıyla başlatılan yetki doğrulama aşamasıyla ise sadece aracın sahibi veya yetkilendirilmiş işletmelerin ilan verebilmesi sağlandı.
Geçiş Süreci 1 Nisan 2025’te Tamamlanacak
Yetki doğrulaması uygulaması bugün itibarıyla devreye alınmış olmakla birlikte, 1 Nisan 2025’e kadar bir geçiş süreci öngörülüyor. Bu süreçte, yetki doğrulaması yapılmadan da ilan verilebilecek. Ancak 1 Nisan 2025 itibarıyla yetki doğrulaması zorunlu hale gelecek ve yetki belgesi bulunmayan oto galerilerin ilan girişi yapmasına izin verilmeyecek.
Ticaret Bakanlığı, getirilen kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğunun, sahte ilanların ve bu ilanların yol açtığı fiyat manipülasyonlarının önlenmesi, tüketicilerin korunması ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla yürürlüğe girdiğini belirtti.
Ayrıca, söz konusu düzenlemenin sosyal medya dahil tüm dijital platformlarda verilen taşıt ilanlarını da kapsadığı ve bu ilanların Ticaret Bakanlığı tarafından titizlikle takip edileceği vurgulandı.