Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve faizin sabit bırakıldığı Para Politikası Kurulu Toplantısı’nın özet raporu yayımlandı. Raporda, eylül ayı enflasyonuna dair öne çıkan göstergeler değerlendirildi.

Açıklamada, öncü verilerin eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici enflasyonunun bir önceki aya göre yavaşlayacağı öngörüsünde bulunuldu. Aynı zamanda, B ve C göstergelerinin aylık enflasyon oranının görece yatay bir seyir izlemesi beklendiği ifade edildi. Temel mal gruplarındaki fiyat artışlarının eylül ayında bir miktar yükseldiği, hizmetler enflasyonunun ise yüksek seviyesini koruduğu belirtildi.

Kurul, politika faizinin sabit tutulması kararına rağmen, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergilediğini vurguladı.

Ayrıca, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerinde iyileşme aracılığıyla aylık enflasyonun ana eğilimini aşağı çekeceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. Enflasyonun kalıcı bir düşüş göstermesi ve tahmin edilen seviyelere yaklaşana kadar bu sıkı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

Buna ek olarak, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda ilave makroihtiyati önlemler alınabileceği, likidite koşullarının yakından takip edildiği ve sterilizasyon araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya devam edileceği vurgulandı.

Kurul, enflasyonun ana eğilimindeki değişiklikleri yakından takip ederek, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak kararlar almaya devam edeceğini belirtti. Fiyat istikrarı amacı doğrultusunda gerekli görüldüğü takdirde tüm para politikası araçlarının kararlılıkla kullanılacağı da açıklandı.

Kaynak: Haber Merkezi