TCMB tarafından paylaşılan videoda, parasal sıkılaştırma sürecinin 2023 yılının Haziran ayında başlatıldığı belirtildi.
Videoda, ilk aşamada alınan tedbirlerle enflasyonun daha da yükselmesinin önlendiği, maliye politikasında atılan adımlarla dezenflasyona destek sağlandığı ve bu sayede yıllık enflasyonun 2022 seviyelerinde tutulduğu ifade edildi.
Ayrıca, Haziran 2024 itibariyle dezenflasyonun sağlandığı aktarılarak, 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 44,4'e gerilediği bilgisi paylaşıldı.
Videoda, tüketici ve işletmelerin enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin devam ettiği vurgulanarak, "Reel sektör ve hanehalkının enflasyon beklentilerinde düşüş belirgin hale geliyor. Dezenflasyonu güçlendirmek adına uygulanan politikalar piyasalara olumlu yansıyor. Bu durum risk priminin azalmasına, kaynak girişinin artmasına ve faiz maliyetlerinin düşmesine yol açıyor. Son beş yılda toplam 35 milyar dolarlık faiz tasarrufu sağlandı. Gelecekte risk primindeki gerilemeye bağlı olarak bu tasarruf daha da artacak." ifadelerine yer verildi.
Cari Açıktaki Azalma Dış Finansman İhtiyacını Azaltıyor
Videoda, süreç boyunca kur korumalı mevduat bakiyesinin 114 milyar dolar azaldığı bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca, Türk lirası mevduatların payının yüzde 31,6'dan yüzde 59,4'e yükseldiği belirtilirken, KKM bakiyesindeki azalma ile parasal aktarım mekanizmasının güçlendiği ifade edildi.
Merkez Bankası bilançosundaki risklerin azaldığına dikkat çekilen videoda, "Bu iyileşme, dış dengede belirginleşen toparlanmayla destekleniyor. Cari açıktaki azalma, dış finansman ihtiyacını düşürüyor. 12 aylık birikimli cari açık 48 milyar dolar gerileyerek, gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 5'ten yüzde 0,7'ye indi." değerlendirmesinde bulunuldu.
Merkez Bankası rezervlerinin tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığı belirtilen videoda, brüt uluslararası rezervlerin 68 milyar dolar artarak 166 milyar dolara ulaştığı, swap hariç net rezervdeki artışın ise 126 milyar dolar olduğu bilgisi verildi.
Sıkı para politikasının kararlılıkla devam ettiği vurgulanan videoda, dezenflasyon sürecinin 2025 yılı itibariyle daha belirgin kazanımlar sağlayacağı ifade edildi.
Ayrıca, yıl sonu itibariyle enflasyonun yüzde 24 seviyesine düşmesinin hedeflendiği belirtilerek, Merkez Bankası'nın toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunmaya devam edeceği vurgulandı.