Milyonlarca memur ve emeklinin yeni zamlı maaşlarının belirlenmesine çok az kaldı. TÜİK, 3 Temmuz’da tüketici fiyatları verisini açıklayacak ve böylece yılın ilk 6 ayına ilişkin zam farkı netleşecek.

Peki, refah payı beklentilerinin sona ermesinin ardından memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı için en olası tahmin ne?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıkladı. Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin enflasyon verisinin açıklanmasına sayılı günler kaldı. Belirlenecek enflasyon oranıyla memur, emekli memur, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları kanunen enflasyon farkı adı altında yeniden hesaplanacak. Haziran ayı enflasyon verisi, 3 Temmuz sabahı saat 10.00’da TÜİK tarafından açıklanacak.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNİN MAAŞLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

İlk beş aylık enflasyon verisi %22,72 olarak kesinleşti. Haziran ayı enflasyonunun Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre tahmini %2,52 olması bekleniyor. Bu durumda, ilk 6 aylık veri %25,81 civarında oluşacak ve bu rakam SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş farkını belirleyecek.

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı ise toplu sözleşme ile belirleniyor. Toplu sözleşme iki yıllığına imzalanmış ve 2024’ün ilk yarısında %15, ikinci yarısı için %10 olarak kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda, memur ve memur emeklileri %20,34 oranında zam alacaklar.

MEMUR VE EMEKLİLERİN ZAM ORANI EŞİTLENİR Mİ?

2023 yılı Temmuz ayında memurlara verilen 8.077 TL’lik seyyanen zam memur emeklilerine verilmemişti. Telafi olarak memur emeklisi ve SSK, Bağkur emeklilerinin zam oranları eşitlenmişti. Geçmiş dönemlerde de memur dahil bütün emeklilerin zam oranlarının eşitlendiğini defalarca gördük.

‘REFAH PAYI VERİLMESİ GEREKLİ’

Ekonomik olarak uygulanan sıkı para politikası mevcut. Ancak emeklilerin geçim sıkıntısından dolayı maaşların eşitlenmesi gerektiğini, hatta refah payı verilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.

Yapılan zamların enflasyonu tetiklediğini ve bazı kesimlerin bunu fırsatçılık olarak değerlendirdiğini gözlemliyoruz. Bu durumu engellemek için idari yaptırımlar artırılmalı ve ağırlaştırılmalıdır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN EN GÜÇLÜ SENARYO!

%25,81 olarak beklenen 6 aylık enflasyon farkı üzerinden hesaplandığında, en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12.581 TL’ye çıkacak. Ancak bunun için yasal düzenleme gerektiğini belirtmek isterim.”

Kaynak: (Haber Merkezi)