Bu yeni harita, NASA'nın InSIGHT görevi başta olmak üzere, birçok misyondan elde edilen verilerle oluşturuldu. Çalışma, Mars'ın iç yapısında hala aktif süreçlerin devam ettiğini göstererek, bilim insanlarının gezegendeki volkanik hareketleri yeniden değerlendirmesine yol açtı.

Delft Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Bart Root ve ekibi, Mars'ın iç yapısında beklenenden farklı süreçlerin işlediğini belirledi. Özellikle Olympus Mons ve Tharsis Montes bölgesinde yer alan büyük volkanik yapıların, çökmek yerine yüzeyde daha da yükseldiği ortaya çıktı. Bu yükselme, mantodaki devasa bir kütlenin yarattığı basınçla ilişkilendiriliyor.

Araştırmacılar ayrıca Mars'ın kuzey kutup düzlüklerinde yoğun yapılar keşfetti. Bu yapılar, eski bir deniz yatağının altında birikmiş kalın tortu tabakaları içerisinde gömülü durumda ve yaklaşık 20 farklı yapının, yerçekimindeki anormalliklere sebep olduğu düşünülüyor.

Araştırma, Mars'ın iç yapısında hala aktif hareketler olabileceğine işaret ederken, bu hareketlerin gelecekte yeni volkanik faaliyetlere neden olabileceği öngörülüyor.

Kaynak: Sciencealert