2022 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yatırım programı kapsamında başlatılan “Mardin Dargeçit Sokak Sağlıklaştırma Projesi” ile ilçenin merkezindeki Kilise, Demokrasi, Kılıç ve Safa Sokakları'nda yer alan 65 dükkân restore edildi. 17. yüzyıldan kalma Eski Süryani Çarşısı, tarihi dokusuna uygun şekilde yeniden inşa edilerek, iki hafta içerisinde esnafa teslim edilecek.

Proje ve çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürü Ayhan Gök, Dargeçit’in tarihi çarşısının restorasyonunun ilçenin turizmi, ekonomisi ve tanıtımı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Gök, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Eski Süryani Çarşısı’nın tarihi kimliğine uygun olarak sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Mardinde 400 Yillik Carsi Tarihi Dokusuna Kavustu 6Cf6C8Ec

Gök, "Dargeçit ilçemizde yer alan, tarihi 17. yüzyıla dayanan 400 yıllık Eski Süryani Çarşısı’nın proje ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Safa Caddesi, Kılıç Sokak, Demokrasi Sokak ve Kilise Sokak’ı kapsayan yaklaşık 600 metre uzunluğundaki alan içerisinde yürütülen Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları tamamlanmak üzere. Ana çarşının bulunduğu Demokrasi Sokak’ta yer alan 65 dükkân restore edildi ve bazı dükkânların kemerleri, üst örtü tonozları yeniden inşa edildi. Ayrıca, proje kapsamında muhdes nitelikte olan 8 adet betonarme yapı yıkıldı. Elektrik direkleri yerleştirildi, kilit parke taşları döşendi ve çarşının genel sıva ve boya işlemleri tamamlandı. Tarihi Çarşımızın Dargeçit’e hayırlı olmasını diliyorum," ifadelerini kullandı.

Kaynak: İLKHA