Bakanlık tarafından hazırlanan "İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda tüketicilerin korunması amacıyla çeşitli düzenlemeler getirildiği vurgulandı. Bu değişiklikler kapsamında, ön bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, cayma hakkı ve yetki belgesi gibi konular ele alınarak tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunmasının hedeflendiği belirtildi.

Açıklamada, yönetmeliğin kapsamı, ön bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, cayma hakkının istisnaları, bilgilerin saklanması gibi başlıklarda değişiklikler yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, iş yeri dışında satış yapan satıcı ve sağlayıcılara ilave yükümlülükler getirildiği kaydedildi.

Yapılan düzenlemelerle birlikte, tüketicilerin satıcı ve sağlayıcıya daha hızlı ulaşabilmesi amacıyla zorunlu iletişim bilgilerine yer verilmesinin mecbur hale getirildiği belirtildi. Bu sayede, tüketicilerin haklarını kullanırken karşılaştıkları sorunların önüne geçilmesi ve cayma hakkını kullanmalarının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Açıklamada, satıcı ve sağlayıcıların oluşturacağı sistemler üzerinden kısa mesaj ve elektronik posta gibi yöntemlerle cayma hakkının kullanılabileceği, ayrıca cayma hakkı kullanım şartlarına ilişkin bilgilerin tüketicilere el yazısı ile yazdırılmasının zorunlu hale getirildiği belirtildi. Bu düzenlemelerle tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Açıklamada ayrıca, aktivasyon kodu veya kart kazıma gibi yöntemlerle istisna kapsamında değerlendirilen ürünlerde tüketicilere cayma hakkı tanındığı da vurgulandı.

Yetki belgesi başvuru şartlarının daha sıkı kurallara bağlandığı, yetki belgesiz satışları önlemek amacıyla ek sürelerin tanımlandığı ve yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti durumunda yetki belgesinin iptal edilmesi sürecinin kolaylaştırıldığı da ifade edildi.

Yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: Haber Merkezi