Davacı Emre Bayar, 2 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen sınavın fen bilimleri bölümünde yer alan bir sorunun doğru cevabının başka bir şık olması gerektiğini iddia ederek, İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bayar, dilekçesinde sorunun iptal edilmesini ve cevap anahtarının düzeltilmesini talep etti.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, ilgili sorunun öğrencileri farklı cevaplara yönlendirebileceği ve bu nedenle net olmadığı belirtildi.

Ankara 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporundaki bulguları esas alarak, sorunun iptal edilmesine karar verdi. Kararda, "Sorunun doğru cevabının bulunması için adayların üst düzey kazanımlara sahip olmaları gerektiği ve bu nedenle 8. sınıf seviyesine uygun olmadığı anlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, sorunun netlikten uzak olduğu, öğrencilerin aynı anlamı çıkaramayacakları kadar karmaşık olduğu ve doğru cevabın belirlenmesini zorlaştırdığı vurgulandı.

Mahkeme, sorunun iyi hazırlanmamış olması nedeniyle öğrencilerin yanlış anlamalarına neden olabileceği sonucuna vardı.

İŞTE İPTAL EDİLEN SORU
2024 LGS'de iptal edilen soru2024 LGS'de iptal edilen soru

Bu tahta, şekilde gösterilen konumdan belirli bir yüksekliğe en küçük kuvvetler uygulanarak çıkarılırken yapılan işlemde tahtanın sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre,

I. İşçiler ipi aynı anda çekmeye başlamıştır.

II. İşçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunlukları birbirine eşittir.

III. İşçilerin başlangıçta ve son durumda ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığından küçüktür.

yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur?

A) Yalnız III

B) I ve II

C) II ve III

D) I, II ve III

Cevap: C şıkkı (MEB kitapçığına göre)

Editör: Murat Tanrıkulu