Son 15 gündeki 45 liralık zamla birlikte kuzu karkasının kilogram fiyatı yüzde 18,3 artış göstererek 245 liradan 290 liraya yükseldi. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kasaplarda kuzu etinin kilogram fiyatının kalite ve yağ durumuna bağlı olarak değiştiğini ve şu anda 590 ila 680 lira arasında satıldığını belirtti.

Mehmet Hanifi Gülel'in Dünya gazetesindeki habere göre, her yıl bu dönemde süt kuzusunun tükenmesi nedeniyle mayıs ayına benzer bir durum yaşandığını ifade eden Tüfekçi, "Ancak bu yıl farklı bir durum var. Bazı kişiler, besici adı altında geçinenler, 'piyasada kuzu yok, kuzunuzu kesmeyin, 300 lira olacak' diyerek kuzu eti fiyatının artmasına neden oluyor" dedi.

kuzu-eti-fiyatlarinda-yuzde-25-indirim-1111331

Tüfekçi, sadece dün kuzu karkas etine 25 lira zam yapıldığını belirterek, "Şu anda bölgelere göre değişmekle birlikte kuzu karkasının fiyatı; Batı illerinde 295 lira, Doğu illerinde ise 285 lira civarında. Toptan et satışı yapan tüccarların konuşmalarına göre bu hafta bir zam daha bekleniyor. Dana etinin fiyatı şu anda sabit, bir zam yok. Dana etinin karkas kilogram fiyatı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte ortalama olarak 240 ila 255 lira arasında" şeklinde açıklamada bulundu.

Kuzu etinin kasaplar tarafından satışa sunulduğunda, kira, elektrik ve personel gibi giderlerin de eklenmesiyle fiyatın daha da yükseldiğini vurgulayan Tüfekçi, alım yapılan karkas ette söz konusu maliyetlerin yüzde 45'ini oluşturduğunu ifade etti. Kemikli kuzu kolunun 400 ila 425 lira arasında satılacağını belirten Tüfekçi, "Kemiksiz kuzu kuşbaşının kilogram fiyatı kasaplarda 590 ila 680 lira arasında değişiklik gösterecek. Dana kıymanın kilogram fiyatı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte 390 liradan 470 liraya kadar çıkıyor. Dana kuşbaşı ise 410 liradan 480 liraya kadar çıkıyor. İstanbul'da ise bu fiyatlar kasaptan kasaba değişiyor" şeklinde konuştu.

18040417-1200x824

Kaynak: (İLKHA)