Kuruyemişlerin Sağlık Üzerindeki Etkileri İncelendi
Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council - INC) tarafından yayımlanan yeni bir çalışmada, badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, ceviz, antep fıstığı gibi kuruyemişlerin kan lipid düzeyleri üzerindeki etkileri değerlendirildi. Çalışmada, günde ortalama 45,5 gram kuruyemiş tüketiminin, kuruyemiş tüketmeyen bireylerle karşılaştırıldığı 113 araştırma analiz edildi.

Kolesterol Seviyelerinde Düşüş
Araştırma, kuruyemiş tüketiminin toplam kolesterol, LDL (kötü kolesterol), trigliseritler ve apolipoprotein B seviyelerinde orta derecede düşüşler sağladığını gösterdi. Bu etkiler, kardiyovasküler hastalık riskinin azaltılmasında önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlardan Görüşler
İspanya’daki Rovira i Virgili Üniversitesi'nden Prof. Jordi Salas-Salvadó, “Son bulgular, kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair güçlü kanıtlar sunuyor” açıklamasında bulundu.

Toronto Metropolitan Üniversitesi'nden Dr. Stephanie Nishi ise, “Kuruyemişler, vitamin, mineral, lif ve sağlıklı yağların birleşimini sunarak besleyici, pratik ve doyurucu bir ara öğün alternatifi oluşturuyor. Sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bir parçası olarak değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, düzenli kuruyemiş tüketiminin sağlıklı bir yaşam için basit ama etkili bir adım olduğunu vurguluyor.

Kaynak: İLKHA