Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 5 Aralık'ta kabul edilen düzenlemeye göre, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde ikamet eden, ancak evi olmayan ihtiyaç sahipleri için satılan taşınmazlarda yeni haklar tanındı. Binalarını inşa etmeyen ya da taksit ödemelerini aksatanlar ile süresi 31 Aralık 2024'te dolacak hak sahiplerine, binalarını tamamlamaları veya taksitlerini ödemeleri için 31 Aralık 2028'e kadar ek süre sağlandı.
İzinsiz Yapılara Yıkım Yetkisi
Kanuna göre, belediye sınırları içinde veya dışında, Hazine, özel idareler ya da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) ait taşınmazlarda yapılan izinsiz yapılar, inşaat halinde ya da kullanıma açılmış olsun, belediyeler veya il özel idarelerince yıkılabilecek. Bu durum, çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapıları da kapsıyor.
Yapı Denetimi Düzenlemeleri
Bir ilde faaliyet gösterecek yapı denetim kuruluşlarının sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ayrıca, yapı denetim kuruluşlarına uygulanacak idari para cezaları yeniden düzenlendi. Verilecek cezanın alt sınırı 50 bin lira olarak belirlenirken, yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50'sini aşmaması şartı getirildi.
Coğrafi Veriler İçin Bakanlık İzni Şartı
Gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye'nin Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, paylaşması veya satması, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine bağlandı. İzin belgesinin geçerlilik süresi, başvuru sahibinin talebine göre en az 1 yıl, en fazla 5 yıl olacak şekilde Bakanlıkça onaylanacak. İznin başlangıcı, başvurunun onaylandığı tarih kabul edilecek.
Bu düzenlemelerle, ilgili alanlarda denetim ve düzenleme yetkileri genişletilerek, hukuki ve idari düzenlemelerin güçlendirilmesi hedefleniyor.