Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nde bu gecenin önemine şöyle vurgu yapılmaktadır:
"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner durur. O gece, tan yeri ağarıncaya kadar bir esenliktir." (Kadir Suresi 1-5)
Bu ayetler, Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirildiğini ve bu gecenin faziletinin bin aydan üstün olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Aynı zamanda, Bakara Suresi'nin 185. ayetinde de Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği ifade edildiği için, Kadir Gecesi'nin bu ay içinde yer aldığı kesinleşmektedir.
Kadir Gecesi’nde Neler Yapılmalı?
Bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi, ibadetle geçirilmesi gereken bir fırsattır. Bu mübarek gecede yapılması tavsiye edilen ibadetler şunlardır:
-
Kaza namazı kılmak,
-
Kur’ân-ı Kerîm okumak,
-
Tevbe ve istiğfar etmek,
-
Salavat getirmek,
-
Allah’a hamd ve şükürde bulunmak,
-
Zikirle meşgul olmak,
-
Sadaka vermek,
-
Dualarla Rabb’imize yönelmek.
Özellikle Ramazan ayının son 10 günü, Kadir Gecesi olarak bilinerek ibadetlerle değerlendirilirse, bu mübarek geceye denk gelme ihtimali yükselir.
Hazreti Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan ayında diğer zamanlara göre daha fazla ibadet ederdi. Ayın son on gününde ise ibadetlerini daha da artırırdı. (Müslim, İ’tikâf 8; Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57)
Yine Hazreti Aişe, bir gün Peygamber Efendimiz'e, “Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam nasıl dua etmeliyim?” diye sormuş, Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şu duayı öğretmiştir:
"Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de bağışla!" (Tirmizî, Daavât 84; İbni Mâce, Dua 5)
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde de "İman ederek ve sevabını yalnız Allah’tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya edenin geçmiş günahları affedilir." müjdesini vermektedir.
Bu kıymetli geceyi bir fırsat bilerek, Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza rehber edinmeye gayret edelim. Gelecek nesilleri Kur'an'ın rahmet dolu mesajlarıyla tanıştırarak bu geceyi anlamlı kılalım. Başta Gazze olmak üzere tüm mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimiz, ailemiz, ümmet-i Muhammed ve bütün insanlık için Rabbimize bolca dua edelim. Allah Resûlü’nün (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bizlere öğrettiği şu duayı dilimizden düşürmeyelim:
"Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet!"