12 Temmuz'da meydana gelen olayda, 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz, yolun karşısına geçmeye çalışırken su birikintisine basarak elektrik akımına kapılmış, ona yardım etmeye çalışan 44 yaşındaki İnanç Öktemay da akıma kapılarak yaşamını yitirmişti. Olayın ardından başlatılan soruşturma sonucunda dava süreci başladı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla yargılanacak sanıkların 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanıklar arasında İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kurumun eski genel müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ve Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel de bulunuyor.

Bilirkişi raporunda sorumluluk vurgusu

İddianameye eklenen bilirkişi raporlarına göre, kazada Gdz Elektrik ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün asli kusurlu olduğu ve öngörülemez bir doğa olayının etkisinin bulunmadığı belirtildi. Raporda, hayatını kaybedenlerin olayın meydana gelmesine yol açacak bir davranışının olmadığı da vurgulandı.

Ayrıca, olay günü ızgaraların yağmur suyunu tahliye edemediği ve rutin bakım ile temizliğinin yeterli yapılmadığı tespit edildi. Yer altı elektrik kablolarının kazısının standartların altında gerçekleştirilmesinin de kazaya doğrudan etki ettiği raporda yer aldı.

Sanık ifadeleri

İddianamedeki ifadesinde İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, 7 bin personelin görev aldığı büyük bir organizasyonda her olaya genel müdürün doğrudan müdahil olmasının beklenemeyeceğini belirtti. Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel ise olaydan soruşturma sonrasında haberdar olduğunu ifade etti. Eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ise kendi döneminde yapılan hatalardan sorumlu tutulamayacağını savundu.

Soruşturma süreci

Soruşturma kapsamında ilk etapta gözaltına alınan 48 kişiden 14'ü tutuklanmış, bunlardan biri yapılan itiraz sonrası serbest bırakılmıştı. Bilirkişi raporunun tamamlanmasının ardından gözaltına alınan 10 kişiden 8'i yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılırken, 2 kişiye ise ev hapsi kararı verilmişti.

Kaynak: AA