"A Tipi H5N1" olarak bilinen virüsün yabani kuşlardan ineklere geçtiği belirlenirken, uzmanlar bu gelişmenin virüsün yayılımı ve kontrolü açısından yeni soru işaretleri doğurduğunu ifade etti.

St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi'nden grip uzmanı Richard Webby, "Virüsün kuşlardan ineklere bulaşmasının nadir görülen bir durum olduğunu düşünürdüm, ancak görünen o ki bu sanılandan daha yaygın olabilir," dedi.

Bilim insanları, "B3.13" adlı kuş gribi varyantının 2023 yılı sonunda ineklere bulaştığını ve Mart ayında doğrulandığını, bugüne kadar 16 eyalette 950’den fazla sürüye yayıldığını belirtti. Nevada'da tespit edilen "D1.1" olarak adlandırılan yeni varyant ise Aralık ayında başlatılan bir izleme programı kapsamında ineklerden alınan süt örneklerinde ortaya çıktı.

Saskatchewan Üniversitesi’nden virüs uzmanı Angela Rasmussen, test süreçlerinin önemine dikkat çekerek, "Bu durum, neden düzenli olarak test yapmamız gerektiğini açıkça ortaya koyuyor," dedi.

"D1.1" varyantının ABD’de kuş gribi ile bağlantılı ilk ölüm vakasına ve Kanada’da ciddi bir hastalığa yol açtığı bildirildi. Ocak ayında Louisiana’da yabani kuşlarla temasta bulunan bir kişi şiddetli solunum rahatsızlıkları sonrası hayatını kaybederken, British Columbia’da bir genç kız kümes hayvanlarından bulaştığı düşünülen virüs nedeniyle uzun süre hastanede tedavi gördü.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD’de çoğunluğu süt ve sığır çiftliklerinde çalışan en az 67 kişinin kuş gribine yakalandığını açıkladı.

Yetkililer, virüsün yeni formuna ait genetik dizilimlerin ve ilgili verilerin önümüzdeki günlerde kamuya açık bir veritabanına yükleneceğini belirtti. Arizona Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Michael Worobey, "Eğer bu varyant ineklere aylar önce bulaştıysa ve ancak şimdi tespit edildiyse, bu oldukça uzun bir gecikme anlamına gelir," diyerek federal yetkililerin bu tür bilgileri hızla paylaşmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi