Savcılık, İstanbul Üniversitesi'nden, İmamoğlu’nun diplomasına dair hukuki süreçte herhangi bir usulsüzlük olup olmadığına ilişkin bilgi istedi.

Başsavcılığın yazısında, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından hazırlanan araştırma raporuna dayanılarak, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından tanınırlık, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve yatay geçiş kabulü gibi konuların YÖK kararlarına aykırı bir şekilde yürütüldüğünün tespit edildiği belirtildi. Ayrıca, söz konusu diplomanın başta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olmak üzere çeşitli kurumlarda kullanılmaya devam ettiği vurgulandı.

Bu çerçevede, diplomanın dayanak gösterildiği işlemlerin hukuka uygun şekilde yürütülmesi için üniversitenin gerekli adımları ivedilikle atması istendi. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden, diplomanın kullanımının hukuki sonuçlar doğurabileceği göz önünde bulundurularak idari bir soruşturma yürütülmesi veya halihazırda yürütülen bir soruşturma varsa raporlarının Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmesi talep edildi.

Soruşturma Süreci Nasıl Başladı?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının sahte olduğu yönündeki ihbarlar ve Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan raporda bu yönde tespitler bulunması üzerine "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi