Mpox Nedir?

Mpox, geçmişte görülen çiçek hastalığına benzer semptomlar gösteren, genellikle daha hafif seyreden ancak nadiren ölümcül olabilen bir viral hastalıktır. Hastalık, hem hayvandan insana hem de insandan insana bulaşabilmektedir.

Mpox Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?

Mpox belirtileri gösteren veya Mpox hastası biriyle yakın temasta bulunan kişiler, bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve test yapılıp yapılmayacağına doktor karar vermelidir.

Mpox Belirtileri Nelerdir?

Mpox hastalığı genellikle ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları ve ciltte karakteristik döküntülerle belirti verir.

Mpox Belirtileri Olan Kişi Ne Yapmalı?

Yeni veya açıklanamayan bir cilt döküntüsü fark eden kişiler, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve test sonuçlanana kadar başkalarıyla yakın temastan kaçınmalıdır. Test sonucu pozitif çıkarsa, cilt döküntüleri tamamen iyileşene kadar kişi kendini izole etmelidir.

Mpox Nasıl Tedavi Edilir?

Mpox için özel bir tedavi bulunmamakla birlikte, çiçek hastalığını tedavi etmek için kullanılan antiviral ilaçlar Mpox tedavisinde kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaçların etkinliği tam olarak kanıtlanmamıştır.

Evcil Hayvanlara Mpox Bulaşır mı?

Mpox, hayvanlar ve insanlar arasında bulaşabilen bir hastalık olmasına rağmen, şu anda evcil hayvanlar için yüksek bir risk teşkil etmemektedir.

Kaynak: Haber Merkezi