Küçük yaşlardan itibaren uzaya gitme hayali kuran birçok kişi yetişkinlikle birlikte bu isteğini kaybeder. Ancak Diyarbakırlı simit ustası Abdülkadir Topkaç, uzayla olan merakını ve inancını hiç kaybetmedi. İşte NASA'yı bile şaşırtan bu keşfiyle ilgili hikayesi.
Dünya, her gün Ay'a bakarak buldu, ailesi tarafından deli ilan edildi! Diyarbakırlı simitçi, NASA'yı şaşırttı
Milliyet.com.tr'den Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre, Çocukluğunda birçoğumuz astronot olmak isteriz, ancak birçoğumuz gerçekleştiremez. Abdülkadir Topkaç ise uzay tutkusunu hiç kaybetmedi. 1954 yılında Diyarbakır'da doğan Topkaç, uzun yıllar fırıncılık yaparak geçimini sağladı. Ancak onun farklı bir merakı vardı: uzay. Köyündeki dürbünle başlayan gözlemleri, sonunda NASA'nın dikkatini çekti ve onu bambaşka bir yola sürükledi. İşte Topkaç'ın hikayesi.
İlkokul eğitimini tamamladıktan sonra fırıncılık yapmaya başlayan Abdülkadir Topkaç, aslında bir simit ustasıydı. Ancak onun diğer simit ustalarından farkı, uzayla olan ilgisiydi. İzmir'de öğrendiği simitçiliği Diyarbakır'a taşıyan Topkaç, uzayla ilgili gözlemlerine köyünde bulunan bir dürbünle başladı. Başta çevresi onu deli ilan etse de, o pes etmedi. 1992 yılında İstanbul'dan getirdiği bir teleskopla Ay'ın eksen dönüş hareketlerini keşfetti ve bu keşifle NASA'ya bir mektup gönderdi.
Topkaç'ın keşfi, bilinen her şeyi altüst etti. Onun bulduğu doğruyu, daha önce Galileo ve Newton dahi bulamamıştı. NASA, Topkaç'ın keşfini gururla kabul etti ve ona patent alması için gerekli adımları attı. Ancak Topkaç, sadece keşfinin herkesin malı olmasını istedi ve patent almayı reddetti.
Bu başarının bedeli ağır oldu. Ailesi, onu "deli" diye terk etti ve çevresi onu dışladı. Ancak Topkaç, uzayın derinliklerinde gizlenen sırları keşfetmek için yalnızca gözlerini Ay'a dikmeye devam etti. 27 yıl boyunca uzay çalışmalarına adadı ve sonunda tarihi değiştiren keşfiyle adını altın harflerle yazdırdı.
Abdülkadir Topkaç, yaşadığı zorluklara rağmen asla pes etmedi. 1992 yılında kaybettiği teleskopunun yerine 16 bin lira değerinde bir teleskop hediye edildiğinde ise mutluluktan gözyaşlarına boğuldu. Ancak, 67 yıllık yaşamının sonunda kanserle mücadele ederken, 21 Şubat 2021'de hayatını kaybetti. Ancak onun keşfi ve tutkusu, sonsuza kadar yaşayacak.