Özellikle Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi daha fazla yapılan fıstık her geçen gün daha fazla çiftçi tarafından üretimde tercih edilen ürünle arasında yer almaya başladı.

Besni'nin Yoldüzü Köyü'nde fıstık üretimi yapan vatandaşlardan Said Doğan fıstık fiyatlarının ihracat durumuna göre farklılık arz ettiğini söyledi.

"Damlama usulüyle verim daha güzel oluyor"

Said Doğan

Doğan, "Fıstık toplama zamanı geldiğinde kurusunu yaş olanından ayırıyoruz. Daha sonra ağaçların ilaçlamasını yapıyoruz. Ardından dört defa suladıktan sona sürme işlemine geçiyoruz. Sondaj yardımıyla damlama işlemi yapıyoruz. Damlama usulüyle verim daha güzel oluyor. Eylül 15'te başlayan toplama işlemi Ekim ayı içerisinde bitiyor. Köyde insanların kendilerine ait arazi büyüklüğüne göre ağaç sayısı vardır. Benim bahçem 60 dönüm yerdedir, dörde bölmüşüz. Fıstık kalitesine göre sınıflara ayrılır. Çuluk, boz veya kırmızı dediğimiz türleri var. Fıstık ağacı dayanıklıdır 500 sene de geçse meyve vermeye devam eder. Ağaçların üzerine çıkıyoruz fıstıkları koparmak için bundan dolayı yoruluyoruz. Onlarca kişiyle toplama işlemini yapıyoruz. Topladıktan sonra satmaya götürdüğümüzde ne fiyat verirlerse ona göre fiyat ortaya çıkıyor. Fıstık dışarı gitti mi fiyatı iki katına çıkıyor. Yoksa yerinde sayıyor ve o kadar çalışmamız boşa gidiyor." dedi.

"Eylül 15'te toplamaya başlıyoruz"

Mikail Esen

Fıstık üretimi hakkında bilgi veren Mikail Esen, "Aralık ayı geldiği zaman fıstıklara taban gübresi atıyoruz. Daha sonra bahçeyi sürüp bekliyoruz. Şubat ayı geldiği zaman gözler uyanacağı zaman ilaçlamamızı yapıyoruz. Daha sonra fıstıklar mercimek büyüklüğüne geldiği zaman tekrar ilaçlama yapıyoruz. Yaklaşık 20 gün sonra bir ilaçlama daha yapıyoruz. Bundan sonra sulama yapılıyor. Sulama imkanı olmayanla ise bahçesini sürüyor. Kırmızıyı ayrı, boz olanı ayrı olarak topluyoruz. Verim bu sene geçen seneye göre yüzde elli oranında düştü. Bunda dolu vurması ve yağmurun yağmaması gibi nedenlerin etkisi oluyor." ifadelerini kullandı.

"Dolu değmeyen yerde verim iyidir"

Vakkas Çoban

Fıstık üreticisi Vakkas Çoban, "Benim üç bin kök fıstığım var. Besni fıstık yetiştiriciliğinde önemli bir yerdedir. Bu sene dolu değmeyen yerde verim iyidir. Toplama zamanı 25 kişi çalışıyoruz. Verim iyi oluğunda dokuz ton verim olmadığında 4 ton kadar fıstık topluyoruz. Bu yıl kırmızı fıstık 250 lira ile 270 lira arasında satılıyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: (İLKHA)