Fıstık sezonunun başlamasıyla birlikte üreticiler yoğun bir tempoda çalışmaya başladı. Şanlıurfa'da çiftçiler, hasat döneminde yüksek verim elde etmek için büyük bir çaba sarf ederken, artan maliyetler ve düşük fiyatlar bu yılki kazançlarını olumsuz etkiliyor.

Üreticiler Maliyetlerden Yakınıyor

Şanlıurfalı fıstık üreticisi Mahmut Parmaksız, sezonun verimli geçtiğini ancak maliyetlerin ciddi şekilde arttığını belirtti. Parmaksız, özellikle gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerinin yükselmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, "Bu yıl fıstığın tadı yok, fiyatlar düşük ama maliyetler çok yüksek. Bir ton fıstık üretmenin maliyeti 50 bin lirayı buluyor" dedi.

Fistikta Bu Sene Fiyat Dusuk Maliyet Yuksek 77B2537D

Fıstıkta Rekolte İyi Ama Fiyatlar Düşük

Parmaksız, 11 elementli gübre kullanarak fıstıkta iyi bir rekolte elde ettiğini ifade ederek, "Geçmiş yıllarda fıstıktan fazla verim alamıyorduk, ancak gübre kullanımıyla rekolteyi artırdık. Fıstıkların yanmasından şikayetçi olan üreticiler var, ancak bizim bahçelerimizde bu yıl herhangi bir sorun yaşanmadı" diye konuştu. Yine de fıstık fiyatlarının beklentilerin altında olduğunu belirten Parmaksız, "Bu yıl fıstık, sergi sonrası 230-240 TL civarında olacak, bu çok düşük" dedi.

Fistikta Bu Sene Fiyat Dusuk Maliyet Yuksek 305Ce5Ba

İhracat Çağrısı

Parmaksız, fıstığın ihracat edilmemesi durumunda üreticilerin büyük zarar edeceğini belirterek, devletten destek talebinde bulundu. "Devlet bize yardımcı olmazsa, fıstık dış pazarlara gönderilmezse zarar edeceğiz. İhracatın teşvik edilmesi lazım" dedi.

Fıstık Hırsızlığına Karşı Önlem

Son dönemde artan fıstık hırsızlıklarına da dikkat çeken Parmaksız, "Fıstığı korumak için bekçi tutmamız gerekiyor, aksi halde hırsızlık kaçınılmaz oluyor. Etrafı telle çevirmemize rağmen başka bölgelerden gelen kişiler fıstıklarımızı çalıp götürüyor" diye ekledi.

Fıstık üreticileri, artan maliyetler ve düşük fiyatlar karşısında zor bir sezon geçirirken, ürünlerini korumak ve daha iyi bir kazanç elde edebilmek için devletten destek bekliyor.

Fistikta Bu Sene Fiyat Dusuk Maliyet Yuksek 6D2Cc144

Kaynak: İLKHA