Türkiye'de son aylarda yaşanan ekonomik sorunlar ve hükümetin faiz politikası nedeniyle halkın en çok yatırım yaptığı emlak sektöründe ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Emlakçılar, halkın artık bu sektöre eskisi kadar yatırım yapmadığını belirtiyor.

Emlak sektöründe değişen talepler, artan fiyatlar ve hükümetin kredi politikası, gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Uzun yıllar lider konumda olan konut satışlarının yerini arsa ve tarlalar aldı.

Ev satışlarının geçen yıla oranla yüzde 25 düştüğünü belirten emlak danışmanları, bu düşüş nedeniyle piyasanın durgunlaştığını ve konut fiyatlarında az da olsa bir düşüş yaşandığını ifade ediyor.

Emlak piyasasının en hareketli dönemini durgun geçirdiğini belirten emlak danışmanları, konut satışlarındaki durgunluğun yerini hareketli bir piyasaya bırakması için hükümetin faiz politikasını değiştirmesi gerektiğini vurguluyor.

"Emlak Piyasası En Hareketli Dönemini Durgun Geçiriyor"

Emlak piyasasının en hareketli olması gereken dönemde olmasına rağmen durgunluğun devam ettiğini belirten emlak danışmanı Fırat Önal, "Emlak piyasasında yaklaşık bir yıldır durgunluk mevcut. Şu anda emlak piyasasının en hareketli olması gereken dönemdeyiz. Ama maalesef ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da konut fiyatlarında düşüş yaşandı, fakat bu piyasaya olumlu bir etki yapmadı. Piyasanın daha iyiye gitmesini bekliyoruz. Kiralama sektöründe de bir düşüş var. Bu da alım gücündeki sorunlardan kaynaklanıyor. Köpük fiyatlar silindi ve gelecekte bu bir fırsat olur mu, olmaz mı bilmiyoruz. Bu gidişat ülkenin durumuna göre değişir. Ev almak isteyenlere doğru ekspertizlerle ve doğru fiyatlardan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

"Piyasada Bir Daralma ve Durgunluk Var"

2024 yılı emlak piyasasında geçmiş yıllara nazaran farklı bir yıl olduğunu belirten bir diğer emlak danışmanı Fatih Yeşilkaya, "2024 yılında alıcı piyasası daha ön plana çıktı. Piyasada bir daralma ve durgunluk var. Yalnızca doğru ve uygun fiyatlı mülklerde satış oluyor. Geçen yılın mayıs ayı ile bu yılın mayıs ayına göre emlak piyasasında yüzde 25'lik bir düşüş yaşandı. Ancak geçen yıla göre tarla satışlarında artış gözleniyor. Şu anda alıcı piyasası önde. Çünkü artık bir mülkün değerini piyasa değil, alıcılar belirliyor." ifadesini kullandı.

"Konut Alanların Çoğu Yatırım İçin Değil, Barınmak İçin Alıyorlar"

Emlak piyasasındaki durgunluğun faiz oranlarına bağlı olduğunu ifade eden Yeşilkaya, durumun tersine dönmesiyle emlak piyasasının canlanacağını belirterek şunları söyledi:

"Son 6 ayda konut fiyatlarında duraklama ve daralma olduğundan satıcılar fiyatlarını biraz daha düşürmek zorunda kalıyor. Herkes piyasada yaşanan bu durumu faiz oranlarına bağlıyor. Eğer ibre tersine dönerse, emlak piyasası açılacaktır. Şu an konut alanların çoğu yatırım için değil, barınmak için alıyorlar."

Editör: Murat Tanrıkulu