Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Adana'nın Seyhan ilçesinde gerçekleştirilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında düzenlenen temsili tohum dağıtım törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada, yaşanan don olaylarından ötürü büyük üzüntü duyduklarını belirten Polat, benzer afetlerin tekrar yaşanmaması temennisinde bulundu.

Polat, zararın boyutlarını yerinde görmek ve gerekli istişareleri yapmak amacıyla Hatay ve Adana'da incelemelerde bulunduğunu dile getirerek, “Tarım teşkilatımız don öncesinde çiftçilerimizi gerek erken uyarı sistemleri gerekse birebir temaslarla bilgilendirdi. Olayın ardından hızlıca sahaya inilerek hasar tespit çalışmalarına başlandı. Zararın büyük çaplı olması nedeniyle Bakanlığımız hızla harekete geçerek destek planlarını devreye aldı.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Polat, Cumhurbaşkanı tarafından Kabine Toplantısı sonrasında açıklanan desteklere değinerek, "Sigortası olan üreticilerin zararları poliçe kapsamında süratle karşılanacak. Sigortası olmayan üreticilerimiz de unutulmadı; zararlarının azaltılması yönünde karar alındı. Bu kapsamda, yaptıkları masraflar hasar oranına göre kendilerine ödenecek." diye konuştu.

Polat ayrıca, yaşanan bu afetin tarım sigortasının önemini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çekti. Devletin her koşulda üreticinin yanında olduğunu vurgulayan Polat, çiftçilerin de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olmaları ve tarım teşkilatlarıyla iş birliği içerisinde üretim yapmalarının toplumsal bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Adana'da TAKEP kapsamında bugüne kadar 4 bin 270 üreticiye toplam 88 milyon liralık destek sağlandığını aktaran Polat, üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu ise verilen desteklerden dolayı Bakanlık yetkililerine teşekkür ederek, çiftçilere yönelik yapılan tohum, mazot ve gübre yardımlarının tek seferde hesaplara aktarılmasının üreticileri memnun ettiğini belirtti.

Kaynak: AA