Çoğu hasta, ortodontik tedavinin sadece estetik amaçlı yapıldığını düşünür. Ancak ortodontik tedaviler genellikle kaybedilen fonksiyonları geri kazandırmak, çene veya kapanış bozukluklarını düzeltmek ya da gelecekte oluşabilecek sorunları önlemek için uygulanır. Bu nedenle, sadece çocukları değil, yetişkin hastaları da sıklıkla tedavi ediyoruz.
Düzgün sıralanmış dişlere sahip olmanın sağlık açısından beş önemli faydası şunlardır:
Öncelikle, doğal olarak düzgün diş yapısına sahip olmanın nadir bir durum olduğunu belirtmek isterim. Dünya genelinde eğri dişlerin görülme oranı yüzde 84’tür. Bu durum, insanlığın evrimi sonucu ortaya çıkan normal bir durum olarak değerlendirilebilir.
1- En büyük faydası, dişleri temiz ve sağlıklı tutmanın daha kolay olmasıdır. Eğri dişler arasında yemek artıkları birikir, bu artıkları temizlemek zorlaşır ve zamanla dişler çürümeye başlar. Bu aralara diş fırçası ve diş ipi ile ulaşmak zor olduğundan, ne kadar düzenli ve dikkatli ağız bakımı yaparsanız yapın, bu durumu önlemek zor olabilir.
2- Dişleri aşınma ve kırılma gibi deformasyonlardan korur. Eğri dişler, çiğneme ve ısırma kuvvetlerinin dengeli dağılmamasına neden olur, bu da bazı dişler üzerinde fazladan kuvvet birikmesine yol açar. Sonuç olarak, bu dişlerde çatlaklar, kırıklar ve aşınmalar meydana gelebilir. Ancak düzgün sıralanmış dişler, bu kuvvetleri eşit olarak dağıtarak daha uzun süre sağlıklı kalır.
3- Düzgün sıralanmış dişler sindirimi düzenler. Sindirimin ağızda başladığını ve etkin bir çiğnemenin bağırsak sağlığı için önemli olduğunu biliyoruz. İyi çiğnenmiş yiyecekler mideye ulaştığında daha kolay parçalanır, bu da sindirim sorunları ve hazımsızlıktan korunmak için önemlidir. Doğru sıralanmış dişler, çevre dokuların ve kasların doğru çalışmasına yardımcı olarak daha etkin bir çiğneme sağlar ve sindirim sistemindeki bakterilerin daha iyi çalışmasına katkıda bulunur.
4- Eğri diş problemi olan hastaların en çok yakındığı konulardan biri de çene ağrısıdır. Düzgün sıralanmamış dişler, ısırma ve çiğneme kaslarının gereğinden fazla çalışmasına neden olur. Bu durum; çene eklemi problemleri, baş ağrısı, migren, çiğnemede zorluk ve genel çene ağrısı gibi sorunlara yol açabilir.
5- Daha düzgün bir konuşma sağlar. Eğri dişler bazı sesleri doğru çıkaramamaya neden olabilir. Pelteklik gibi konuşma bozuklukları eğri dişler nedeniyle oluşabilir. Dilimiz konuşma sırasında ön dişlerin belirli kısımlarına temas ederek bazı sesleri çıkarır. Bu dişlerin konumu yanlışsa, bu sesleri doğru çıkaramayız. Örneğin, ön dişleri kapanmayan veya çok ileride ya da geride konumlanan kişiler "S" sesini çıkarmakta zorlanır. Doğru sesi çıkarabilmek için dişlerimizin kas dengesini sağlayacak doğru pozisyonda bulunması gerekir.
Bazı kişiler de konuşma sırasında estetik olmayan dişlerini gizlemeye çalıştıkları için doğru sesleri çıkaramazlar. Ancak düzgün dişler, ağız dokuları ve çenenin senkronize çalışarak sesleri doğru çıkarmasını sağlar, ayrıca kendimize güvenimizi artırarak daha net konuşmamıza yardımcı olur.
Protetik tedavilerden önce dişlerin, implant veya kaplamalar için uygun pozisyona getirilmesi de ortodontik tedavi gerektiren durumlardandır. Eğer dişlerinizin nasıl düzeltileceğini merak ediyorsanız, size uygun yöntemi belirlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.