Gök balina genellikle tek başına veya anne-yavru çifti olarak yaşar. Yaklaşık bir yıl süren gebelik dönemi sonunda her 2-3 yılda bir tek yavru doğururlar. Ayrıca, gök balina dünyadaki en yüksek sesli ikinci hayvan türüdür. Doğal düşmanları ise insanoğlu ve katil balinalardır. Gök balinalar, diğer dişsiz balinalar gibi temel olarak zooplanktonu, özellikle de krili avlayarak beslenirler.

Balina avcılığının ilk dönemlerinde, küçük ve kolayca yakalanabilen balinaların nüfusu azalınca, avcılar daha büyük balinalara yönelmiştir. 1864'te özel olarak tasarlanmış zıpkınlarla büyük balinaları avlamak için buharlı gemiler devreye girdi. Gök balinalar da bu dönemde avlanmaya başlandı ve nüfusları 100 yıl önceki seviyelerinin sadece %1'inin altına düştü. Ancak 1966'da Uluslararası Balinacılık Kurulu, bu canlıların avlanmasını yasakladı.

Mavi balinalar, Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde uzun bir süredir tehdit altında olan türler arasında yer alır. Bir araştırmaya göre dünya denizlerine 5000 ila 12000 arasında değişen tahmini nüfusları ile en az beş toplulukta bulunuyorlar. Ancak denizlerdeki kirlilik ve artan okyanus trafiğinin seslerini boğarak eş bulmalarını güçleştirmesi gibi etkenler, mavi balina nüfuslarının geri kazanılmasının önündeki tehditlerdir.

Kaynak: Yavuz Aydın