DSÖ, M çiçeği hastalığına ilişkin 35'inci durum raporunu yayımladı.
Raporda, "Haziran 2024 itibarıyla, DSÖ'ye 26 ülkeden toplamda 934 yeni laboratuvar onaylı M çiçeği vakası ve bu hastalığa bağlı 4 ölüm bildirildi. Bu, M çiçeği virüsünün dünya genelinde yayılmasını sürdürdüğünü gösteriyor." ifadelerine yer verildi.
Rapora göre, Afrika bölgesinde 567, Amerika kıtasında 175, Avrupa’da 100, Batı Pasifik’te 81 ve Güneydoğu Asya'da 11 vaka kaydedildi. Doğu Akdeniz bölgesinde ise herhangi bir vaka bildirilmediği vurgulandı.
Raporda ayrıca, ülkelerden DSÖ'ye bildirilen M çiçeği vakalarının sayısının azaldığı ancak mevcut küresel verilerin, gerçek vaka sayısını yansıtmadığına inanıldığı belirtildi. Özellikle Afrika bölgesinde doğrulanan vakaların yüzde 96'sının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden bildirildiği ifade edildi.
Hem Hayvanlardan Hem İnsanlardan Bulaşıyor
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlar veya enfekte bireyler aracılığıyla bulaşabiliyor.
Virüsün bulaşması, vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin temas ettiği giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yoluyla gerçekleşiyor.
İlk belirtiler, virüsle temas ettikten sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor.
Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt döküntüleri gibi semptomlara neden olan virüs, özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.
Vakaların çoğu hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.