Ghebreyesus, DSÖ tarafından düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün uluslararası yayılma riskine dikkat çekti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bu virüsle ilgili vakaların 10 yılı aşkın süredir raporlandığını belirten Ghebreyesus, vaka sayısındaki sürekli artışa da işaret etti.

Ghebreyesus, "Geçen yıl vaka sayısı önemli bir şekilde arttı. Bu yıl itibarıyla bildirilen vaka sayısı 14 bini geçti ve hastalıkla ilgili ölümler 524'e ulaştı. Bu rakam geçen yılki toplamı şimdiden aştı," şeklinde konuştu.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve diğer Afrika ülkelerindeki maymun çiçeği vakalarındaki artışı değerlendirmek üzere Uluslararası Sağlık Tüzüğü çerçevesinde Acil Durum Komitesi toplandığını hatırlatan Ghebreyesus, "Komite, durumu uluslararası çapta bir halk sağlığı acil durumu olarak değerlendirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim," dedi.

Ghebreyesus, komitenin tavsiyesinin, Afrika Birliği'nin kıta genelinde maymun çiçeği virüsüne karşı halk sağlığı acil durumu ilan etmesiyle uyumlu olduğunu da belirtti.

Maymun çiçeği virüsü, enfekte kemirgen hayvanlardan veya virüsü taşıyan insanlardan bulaşabiliyor. Virüsün yayılma yolları arasında vücut döküntülerine temas, bu döküntülerin bulunduğu giysi ve eşyaların kullanımı ve vücut sıvılarıyla temas yer alıyor.

Virüs kapıldıktan sonra belirtiler 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer döküntülere neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılıyor. Çoğu vaka hafif seyreder ve hastalar genellikle birkaç hafta içinde iyileşir.

Kaynak: AA