Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2022 yılında başlayan küresel M çiçeği salgını kapsamında DSÖ'ye bugüne kadar 1000'den fazla doğrulanmış vaka rapor edildiğini ve Afrika'da M çiçeği vakalarının artış gösterdiğini kaydetti.

Salgının özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yoğunlaştığını belirten Ghebreyesus, 2024'te bildirilen vakaların yüzde 90'ının bu ülkede olduğunu vurguladı.

"Sadece bu yıl içinde 575 ölüm de dahil olmak üzere 16.000'den fazla şüpheli vaka tespit edildi" diyen Ghebreyesus, 'klad 1b' türünün hızla yayılması nedeniyle maymun çiçeği virüsünün 'uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu' olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Geçtiğimiz ay, vaka bildirilmemiş olmasına rağmen Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne komşu olan Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda ile birlikte Tayland ve İsveç'ten de 'klad 1b' türü vakalarının bildirildiğini açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde koordineli çabalarla M çiçeği salgınının durdurulmasına yönelik 'Küresel M Çiçeği Virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı' geliştirildiğini ifade etti. Planın, geniş kapsamlı gözetim ve müdahale stratejilerinin hayata geçirilmesi, araştırmaların ilerletilmesi ve tıbbi önlemlere eşit erişim sağlanması, zoonotik bulaşmanın en aza indirilmesi ve toplumların salgın önleme ve kontrol süreçlerine aktif katılımının sağlanmasına odaklandığını belirten Ghebreyesus, "Yeni M çiçeği salgını kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir. Bu hedefe ulaşmak için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar, üreticiler ve üye ülkeler arasında koordineli bir eylem gereklidir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi