BRICS ittifakı, Batı'nın SWIFT sistemini baypas ederek, kendi finansal mekanizmasını kurmayı hedefliyor. SWIFT benzeri yeni bir finansal mesajlaşma sisteminin oluşturulması, BRICS’in küresel ticaret sahnesinde yeni bir düzen getirmesine olanak tanıyacak.

Hâlihazırda sınır ötesi işlemlerin çoğu SWIFT üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu sistemle bağların kesilmesi, dokuz üyeli BRICS ittifakına önemli bir avantaj sağlayabilir. BRICS, işlemler için ABD dolarını kullanmadan yeni bir ödeme sistemi oluşturmayı planlıyor.

Ticaret ödemelerinde yerel para birimlerinin kullanılmasıyla ABD dolarına olan bağımlılık sona erecek. SWIFT benzeri BRICS ödeme sistemi, ABD dolarının küresel hakimiyetini sona erdirebilir. BRICS’in ticarette doları terk etmesi, ABD'deki birçok sektörü olumsuz etkileyebilir.

Putin'den Yenilikçi Sistem Vurgusu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, SWIFT benzeri bir finansal sistemin oluşturulmasının BRICS ülkeleri için yeni bir ekonomik gerçeklik oluşturacağını ifade etti.

BRICS, SWIFT'e Meydan Okuyor

Rusya, BRICS ittifakının SWIFT'e benzer yeni bir ödeme sistemi kurmayı planladığını doğruladı. BRICS’in mali gündeminde, her iki önemli görevi çözen yeni bir ekonomik düzenin inşasına yönelik ana bir girişim bulunuyor.

Rusya'nın büyükelçisi, BRICS ülkelerinin SWIFT’e alternatif bir sistem yaratmasının dolarsızlaşma gündemini ilerletebilmesi için gerekli olduğunu belirtti. Yeni sistemin ulusal ödeme sistemleri, bankalar ve diğer finansal kurumlarla entegre olması gerektiğini, ayrıca siber saldırılara ve yetkisiz erişimlere karşı yüksek güvenlik sağlaması gerektiğini vurguladı.

BRICS'in kendi finansal mesajlaşma sistemini kurması, küresel finansal yapıyı kökten değiştirebilir ve ABD dolarının hâkimiyetini önemli ölçüde azaltabilir. Bu gelişme, küresel ticaret dengelerinde büyük değişikliklere yol açabilir.

Kaynak: Haber7