“Ekonomik güvenlik, milli güvenliğin temelidir”
Bakan Şimşek, ekonomik güvenliğin, milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu bağlamda gıda arz güvenliğine dikkat çekti. Tarımın stratejik bir sektör olduğunu belirten Şimşek, bu alana özel önem verdiklerini ve çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti.
Şimşek, tarım kredilerinde faiz yükünün büyük bölümünün Hazine tarafından karşılandığını belirterek, “Kullandırılan kredilerin faizinin yüzde 70'ini biz üstleniyoruz” dedi.
“Küresel ekonomi ciddi belirsizliklerle karşı karşıya”
Dünya genelinde ekonomik dengelerin değiştiğini söyleyen Şimşek, küresel ölçekte belirsizliklerin arttığını ve bu durumun Türkiye ekonomisini de etkilediğini ifade etti. Ancak Türkiye ekonomisinin iç talep odaklı büyüme yapısı nedeniyle dış şoklardan görece daha az etkilendiğini dile getirdi.
Büyüme potansiyelimiz yüksek
Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranının düşük olduğunu hatırlatan Şimşek, bu durumun büyüme açısından önemli bir avantaj sağladığını söyledi. "Bu, büyümemizi sınırlayacak bir unsur değil" ifadelerini kullandı.
Enflasyonla mücadele vurgusu
Enflasyonla mücadelenin programın en öncelikli başlığı olduğunu belirten Şimşek, 2024’ün ikinci yarısıyla birlikte dezenflasyon sürecine girildiğini kaydetti. Programın amacının fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi ve adil gelir dağılımını sağlamak olduğunu ifade etti.
“Enflasyon 2027’de tek haneye inecek”
Bakan Şimşek, “Enflasyon bu yıl yüzde 19-29 aralığında olacak, orta nokta yüzde 24. 2025’te bu oran yüzde 6-18 bandına gerileyecek, orta nokta ise yüzde 12 olacak. Hedefimiz ise 2027 yılı itibarıyla enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye indirmek” açıklamasında bulundu.
Liradaki değer kaybının nisan ayında sınırlı etkiler yaratabileceğini söyleyen Şimşek, uzun vadede bu durumun dezenflasyonist etki doğuracağını savundu. Hizmet enflasyonundaki katılığa dikkat çeken Bakan, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının güncellendiğini de sözlerine ekledi.