Alzheimer hastalığı, 65 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülen ve hafıza kaybı, muhakeme yeteneği, yön bulma gibi zihinsel işlevlerin bozulmasına yol açan bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, yaşlılık, kronik hastalıklar, sağlıksız yaşam tarzı gibi faktörlerin riski artırdığı düşünülmektedir. Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için bazı ilaçlar ve destekleyici tedaviler kullanılabilir. Dicle Memorial Hastanesi’nde görev yapan Uzman Dr. Seher Kakdaş, Alzheimer hastalığı hakkında bilgi verdi.
Dr. Kakdaş, Alzheimer hastalığının en çok unutkanlık olarak ortaya çıktığını, hastaların yakın zamanda yaşadıkları olayları hatırlayamadıklarını, ancak geçmiş olayları detaylı bir şekilde anlatabildiklerini söyledi. Ayrıca hastaların mantıklı düşünme, karar verme, hesap yapma gibi becerilerinin de azaldığını, bu nedenle sosyal hayattan uzaklaştıklarını belirtti. Hastaların yer, zaman, yön kavramlarında da bozulmalar olduğunu, tanıdık olmayan yerlerde kaybolabildiklerini veya evde odaları karıştırabildiklerini ifade etti.
Alzheimer hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Kakdaş, hastalığın erken ve orta evrelerinde başlanan ilaç tedavisinin daha iyi sonuçlar verdiğini kaydetti. Hastaların günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmeleri için fizik tedavi, egzersiz, beslenme düzeni gibi destekleyici tedavilerin de uygulandığını, Akdeniz tipi beslenmenin Alzheimer hastalarına önerildiğini söyledi. Dr. Kakdaş, hastalığın ileri evresinde ise hastaların tamamen bakıma muhtaç hale geldiklerini, bu aşamada sadece günlük bakımın yapılabildiğini dile getirdi. Dr. Kakdaş, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmak için şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkların kontrol altında tutulması, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması, düzenli egzersiz yapılması ve zihni aktif tutacak aktivitelerin yapılması gerektiğini de ekledi. (İHA)