Hakimler ve Savcılar Kurulu kararları resmi gazetede yayımlandı. Resmi gazetedeki Kararda, Diyarbakır'ın dört ilçesi Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi yargı kapsamından çıkarıldı.

Hakimler ve Savcılar Genel Kurulu'nun aldığı kararlar 4 Temmuz 2024 Tarihli ve 32592 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Karara göre, Ağır Ceza Mahkemesi kurulan Ergani İlçesi'nin  Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi yargı alanından çıkartılması kararlaştırıldı. Kararda aynı zamanda Ergani Ağır Ceza Mahkemesi yargı çevresi de belirlendi. Buna göre, Çermik, Çüngüş ve Dicle İlçelerindeki ağır cezalık davalar da artık Ergani İlçesinde görülecek. 

Kararın  Diyarbakır'daki Ağır Ceza Mahkemeleri'nin iş yükünü de hafifletecek. 

Türkiye genelinde yeni Ağır Ceza Mahkemesi Kurulan 12 ilçe, bağlı bulundukları illerin yargı alanından çıkarıldı. Bunlar arasında  Diyarbakır'ın 4 ilçesi de var.

I M G 7618

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Anamur, Birecik, Büyükçekmece, Çerkezköy, Çesme, Dörtyol, Ergani, Gaziosmanpaşa, Milas, Polatlı, Reyhanlı ve Torbal ilçelerinde Ağır Ceza Mahkemeleri kurulması nedeniyle bu ilçelerin yargı çevrelerinin belirlenmesi için Hakimler ve Savcılar Genel Kurulu'na başvurdu. 

I M G 7616

6526 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında 6 özel yetkili mahkemenin kapatıldığı Diyarbakır'da 4 yeni ağır ceza mahkemesi kuruldu.

6526 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Bingöl, Siirt ve Batman'daki mahkemelerin görev alanına giren suçlarla ilgili davalara bakan Diyarbakır özel yetkili 4, 5, 6, 7, 8 ve 9. Ağır Ceza Mahkemeleri kapatılmıştı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından Diyarbakır'da 4 yeni ağır ceza mahkemesi kurulmasına karar verdi. Böylelikle ağır ceza mahkemesi sayısı 8'e yükseldi.

Kurulacak mahkemeler, 4, 5, 6 ve 7. Ağır Ceza Mahkemeleri olarak adlandırıldı. 

Görevi sona eren özel yetkili mahkemelerde görülen dava dosyalarını ayrıştıran Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bin 525 dosyayı, suçun işlendiği illerdeki ağır ceza mahkemelerine göndermişti.

Bu kapsamda, savcılıkça yapılan incelemeler sonucunda davası devam eden bin 525 dosyadan 510'u Şırnak'ta, 250'si Mardin'de, 190'ı Şanlıurfa'da, 180'i Bingöl'de, 170'i Siirt'te, 160'ı Batman'da 60'ı Mardin-Midyat'ta, 5'i ise Şanlıurfa-Siverek'te görülecek.

ERGANİ ADLİYESİ

Ergani Adliyesinde Cumhuriyet Başsavcılığı, Mahkemeler, Adli Sicil Bürosu, İcra Müdürlüğü ve Noter birimleri bulunmaktadır.

Ergani Adliyesi İletişim Bilgileri :

Tel : 0 412 611 00 03

Fax : 0 412 611 59 51

Kaynak: Haber Merkezi