Aş Başkan Doğan Hatun, konuşmasında içme suyu kaynaklarının madencilik faaliyetlerine açılmasının doğru olmadığını vurgulayarak, "Hiçbir maden, su ve insan hayatından daha değerli değildir" ifadelerini kullandı.
Sur ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen çalıştaya Hatun’un yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük, Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan, maden mühendisleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Hatun, TMMOB’a çalışmalarından ötürü teşekkür ederek tüm katılımcıları selamladı.
"Su kaynaklarıyla çatışmaya gerek yok"
Madencilik yatırımları açısından bölgenin birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu ifade eden Hatun, bu sorunların temelinde siyasi nedenlerin bulunduğunu belirtti. Son dönemde bazı ilçelerde içme suyu kaynaklarının bulunduğu bölgelerde madencilik faaliyetleri planlanmasına yönelik tartışmalara dikkat çekerek, "Biz, içme suyu havzalarında madencilik yapılmasını uygun görmüyoruz. Bu tutumumuz, maden mühendisliğine karşı olduğumuz anlamına gelmiyor. Amacımız, doğa ile uyumlu ve en az zarar veren yaklaşımları benimseyerek, toplumsal duyarlılık çerçevesinde hareket etmektir. Kuraklığın hakim olduğu bir bölgede içme suyunu korumak bir zorunluluktur. Su kaynaklarımızı korumaya odaklanmalıyız, çatışmaya değil" dedi.
"Madencilik, su kaynaklarından uzak olmalı"
Hatun, maden mühendislerinin mesleklerini doğru şekilde icra etmesi gerektiğini vurguladı:
Doğan Hatun, şunları söyledi:
"Biz, doğaya zarar vermeyen, bilimsel ve etik değerlere dayalı bir madencilik anlayışını savunuyoruz. Ancak doğanın hoyratça talan edilmesi de kabul edilemez. Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan madenciliği kötü bir algıya hapsetmemek gerekir. Yine de her şeyin başında, içme suyu kaynaklarının korunması gelir. Hiçbir maden, sudan ya da insan yaşamından daha kıymetli değildir."
"Madenciliği anlatmaya devam edeceğim"
Hatun, mesleğinden duyduğu gururu dile getirerek, 10 yıldır madenciliği her fırsatta anlatmaya çalıştığını belirtti. Doğa, su ve maden dengesini doğru bir şekilde kurgulamanın önemine değinerek şöyle devam etti: "Doğanın, suyun ve madenciliğin de kendi kuralları vardır ve bu kuralları yazanlar bizleriz. Eğer bu dengeyi kuramazsak, kaos devam edecektir."