Son günlerde dondurucu soğukların etkisinde olan Diyarbakır’da kar yağışı beklenirken, dün gece de nadir görülen bir doğa olayı meydana geldi.

Bismil ilçesinde gece saatlerinde gökyüzünde dikkat çeken ay halesi görüldü.

Diyarbakır’da Gökyüzünde Ay Halesi Oluştu 2

Her geçen dakika kendini belli eden ay halesi, vatandaşlar tarafından fotoğraflandı.

Ayı kuşatan çemberi gören vatandaşlar, gece saatlerindeki dondurucu soğuğa rağmen cep telefonları ile bu doğa olayını görüntülemeye çalıştı.

 

Ay halesi nedir? Nasıl oluşur?

Diyarbakır’da Gökyüzünde Ay Halesi Oluştu 1

22° hale, yoğunlukla kış mevsiminde ortaya çıkmaktadır. Bu etkinin ortaya çıkması için gereken etken gökyüzündeki, bulut tipleridir. Yüksek stratiform bulut türü olan, Sirrüs bulutları hale oluşumu için en temel hava koşulunu sağlamaktadır.

Diyarbakır’da Gökyüzünde Ay Halesi Oluştu 4

22° hale, Güneş veya Ay etrafında, altıgen buz kristalleri sebebiyle çember şeklinde görünen bir optik fenomendir. Bu optik fenomen Güneş etrafında oluşursa, Güneş halesi, Güneş Aylası. Ay etrafında oluşursa, Ay halesi ya da Ay Aylası isimleriyle de bilinmektedir.

Diyarbakır’da Gökyüzünde Ay Halesi Oluştu 5

Ay’ı kuşatan esrarengiz çemberin sebebi, mevsimsel olarak gökyüzünde oluşan buz kristalleri. Yükseklerdeki buz kristallerinin altıgen formu, ışığın halka biçiminde odaklanmasını sağlıyor. Ay’dan farklı açılarla gelen ışıklar buz kristallerine ulaştıktan sonra, kırılarak dairesel halkalar oluşturuyor. Buz kristallerinin tümünün aynı biçimde oluşu, oluşan halkaları tamamlayarak Ay’ın etrafında dairesel bir görüntüye sebep oluyor. Bilimsel olarak ‘Ay Halesi’ olarak adlandırılan doğa olayının yılda birkaç kez olabileceği belirtiliyor.

Diyarbakır’da Gökyüzünde Ay Halesi Oluştu 3

Muhabir: (Kamuran Turgay)