Hz Adem (A.S)’dan beri İnsanoğlunun dünyaya gelmesiyle başlayan hayatta kalma savaşı devam ediyor. Kıyamete kadar da devam edecek.
Allah (c.c) yarattığı her varlığı çift yarattı. Bitkiler çift, Hayvanlar çift, Madde-anti madde, elektron-pozitron, kadın erkek çift gibi bunu çoğaltmak mümkün, Bu farklılık hayatın devamını sağlamakta ve hayat sürüp girmektedir.
Evlilik olayı da bu işleyişin bir sonucu veya devamıdır.
Evlilikler Fıtri bir özelliktir. Evlilikler meşru veya gayri meşru hal alabilir. Evlilik; hukuki bir anlayışla şekillenmiş, çerçevesi inançla belirlenmiş ve çizilmiştir. Ülkemizde 18 yaşını tamamlamış, her erkek ve kız evlenerek yuva kurma hakkına sahiptir.
Meşru bir evlilik toplumun ruhen, vicdanen ve ahlaken kabul ettiği biçimdir.
Diyarbakır’da Evlilik masrafları yüzünde gençler evlenmiyor.
Son dönemde hemen herkesin gözlemlediği bir gerçek var: Gençler evlenmeye mesafeli yaklaşıyorlar. Kimi maliyetleri gerekçe gösteriyor,
Biz bu soruyu bizzat gençlere sorduk ve “Niye evlenmiyorsun?” dediklerimizden bir dokunduk bin ah işittik.
Bizim gençlerin derdini giderme konumundaki büyüklere bir çift sözümüz var. Ey anneler ve babalar! hayrı kolaylaştırmak ve hayırda acele etmek temel düsturdur, lütfen bunu unutmayınız. çocuklarınız evlenecek. birbirlerinin eşleri olacak. Lütfen kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Dünya evine girmenin ortalama maliyetlerine baktığımızda kolaylaştırma öncülüğünün büyüklere düştüğünü düşünüyoruz.
Evlilik toplumsal yapıyı inşa eden en önemli süreçlerden biri. Zira aile kurmak ve yeni nesillerin oluşmasına vesile olmak, dünyaya geliş nedenlerimizden biridir.
Şu 5 cevap, gençlerin neden evlen(e)mediğine işaret eden önemli maddeler oldu diyebiliriz:
1. Maddi imkansızlık,
2. Sorumluluk almak istememe,
3. Doğru adayı bulma endişesi,
4. Vakit erken düşüncesi,
5. Ailem-çevrem evlendirmiyor.
Bu 5 neden 1-5 madde maddi imkanları nedeniyledir. Diğer 2-3-4 madde yine aileye düşüyor. Nasihat ile olacağı iş;
Kaymakamlık, Belediye ve Kanaat Önderlere iş düşüyor
Diyarbakır ve ilçelerinde mesela Bismil ilçesinde Yönetici (Kaymakam ve Belediye) ve kanaat Önderleri ile imamlar bir araya gelip, bu kararı almak çok mu? Zor!
Sadece Bismil ilçesinde 18 bin genç evlenme çağına gelmiş evlenemiyor. Birinci neden Düğün maliyeti o kadar çok ki! Evlenmiyorlar. Eskiden başlık parası vardı. Çok şükür başlık parası bitti veya nadiren kaldı. Başlık parası İslam katında günahtır.
Bismil Haber olarak araştırdık. Düğünlerde Yönetici ve İlleri gelenler Bu karara benzer karar alabilirler.
Çünkü Resulullah Efendimiz; “Evlenmenin en hayırlısı, en kolay ve külfetsiz (Masrafsız) olandır.” (Ebu Davud Nikah:32, İbn Mâce, Sünen, Nikâh, 25) buyururken bize bir yol haritası çizmiştir.
Biz ne yapıyoruz. Hep çok masrafa giriyoruz.
BU KARAR SİZCE GÜZEL OLMAZ Mİ?
1- Kız isteme' törenlerinde 80 gram altın sınırı,
2-Düğünlerin, yer ve zaman müsaitse evlerin önünde veya köy meydanında yapılsın.
3-Buna göre, 'şirani' denilen şerbetin ayrı bir günde ve mekanda değil nişan gününde aile içinde yapılması, bazı aileler ‘Şirani’ ayrı, nişan ayrı yapıyor. Bir kaç kişi ile Fatiha kız isteme bitikten sonra, ‘’Şirani’, Nişan bir arada ve hemen sonra düğün yapılmalıdır. En tasarruflu şeklinde, bazı gelin tarafı aileler, damadı ve ailesini sıkıştırıp yüksek masrafa sokuyor. Bu peygamberimizin hadisine ters, Allah katında günahtır.
Kına gecesinin, gelinin veya damadın evinde, en yakın aile üyeleri ile sade yapılması yeterli olacaktır. Bunun için salon tutmasınlar.
Ayrıca düğün sırasında takı ve hediye merasimi yapılmamasına, yardım veya hediye vermek isteyenlerin gizli vermesi gerekir. Milleti zarara sokmasınlar.
Ayrıca en büyük masraf, Nişan ve düğün için gelinlik kirası 40-100 bin arasında değişiyor. sadece 1 günlük kira bedeli veriyorlar. Bunu Belediye ve ilçede illeri gelenler buna el atsınlar. 50 tane gelinlik ve nişanlık Belediye düğün bölümünde çok uygun fiyata gençlere versinler .
Her İlçede Evlilik komisyonu kurulmadır
Kanaat önderleri derneği bir adet Evlilik komisyonu kurabilirler.
Özellikle birbirlerini seven kız ve erkekleri evlendirelim. Çok büyük bir sevap kazanırlar. Özellikle kızlara sorsunlar. (Gizlilik içinde) Kız hangi Erkeği istiyorsa, komisyon gitsin, o erkeği kıza istesinler. Bu ayıp bir şey değil, çünkü Sahabeler sevdiği erkeği kızına istiyordu.
Türkiye’de evlenenlerin oranı yıldan yıla düşerken, evlilik yaşı da 30 yaşına kadar yükseldi. TÜİK’in verilerine göre 2015 yılından beri evliliklerde düzenli düşüş görülüyor. 2015’te 602 bin 982 evlilik yapılırken, bu rakam 2020’de 487 bin 270’e geriledi. 2023 yılında daha düşük rakama geriledi. Diğer taraftan 21 yıl önce ilk evlenme yaşı ortalama erkeklerde 26, kadınlarda 22.7 iken; 2023 yılında ise erkeklerde 28 kadınlarda 26’e çıktı.
Bırakın en az masrafla gençler ve sevenler evlesin. onlara yol açın. 35-40 yaşından sonra evliliklerde ne tat olur. Karpuz yazın yenir. Kışın ortasında karpuz yenilmez ki!