Ancak, 6 Şubat depremi sonrası bölgedeki yoğun göç sebebiyle müşteri potansiyelinin ciddi şekilde düştüğünü belirten pazar esnafı, mevcut düzenlemenin yeniden ele alınmasını istiyor.

"Pazar Güzergâhında Kapsamlı Bir Değişiklik Şart"

Bağlar 2 Nolu Semt Pazarı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Eminoğlu, ilçenin Türkiye’nin birçok ilinden büyük olduğunu vurgulayarak, "Deprem sonrası Bağlar'daki nüfusun yüzde 40'ı göç etti. Yıkılan ve ağır hasar alan binalardan dolayı birçok mahallede neredeyse kimse kalmadı. En büyük göçün yaşandığı mahalleler arasında Emek, Hatboyu, Şeyh Şamil ve Mevlâna Halid yer alıyor. Bu durum, esnafın iş yapmasını zorlaştırıyor" dedi.

Diyarbakır’da Bu Noktada 22 Pazar Kuruluyor 1

Eminoğlu, pazarların mevcut düzeninin yeterli olmadığını belirterek, "Bir yıl önce küçük çaplı bir güzergâh değişikliği yapıldı, ancak sorunu çözmedi. Haftanın belirli günlerinde birkaç metre ötede pazar açıyoruz. Sürekli aynı bölgede, birbirine çok yakın mesafelerde tezgâh kuruyoruz. Artık kalıcı bir çözüm bulunmalı" ifadelerini kullandı.

"Bağcılar’a Taşınmak İstiyoruz"

Eminoğlu, 600'e yakın esnafın küçük tezgâh alanlarına sıkıştırıldığını ve bunun büyük bir mağduriyet yarattığını dile getirerek, "Birçok esnafımız borç içinde. Kazanç sağlamakta zorlanıyoruz. En az iki pazarımızın Bağcılar Mahallesi’ne taşınmasını talep ediyoruz. Çünkü müşterilerimizin büyük bir kısmı artık Bağcılar ve Oğlaklı bölgesinde yaşıyor. Bağcılar, Bağlar’a bağlı bir mahalle ancak ilerleyen yıllarda ilçe olma potansiyeline sahip. Belediye yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, diğer pazarcıların da aynı talepte bulunduğunu öğrendik. Depremden en çok etkilenen esnaf olarak, önceliğin bizde olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"Ramazan Ayında Fiyatlar Uçtu"

Diyarbakır’da Bu Noktada 22 Pazar Kuruluyor 3

Eminoğlu, Ramazan ayıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan sert yükselişe de tepki göstererek, "Salatalık depremden önce 25 lirayken şimdi 60 lira. Domates 20 lirayken 50 liraya çıkmış. Vatandaşın alım gücü zaten düşük, bu fiyatlarla pazardan alışveriş yapmaları iyice zorlaşıyor. Ramazan ayında fiyatların bu denli yükselmesi kabul edilemez. Biber 100 lira oldu, insanlar ancak yarım kilo alabiliyor. Biz de kazanamıyoruz çünkü satışlar düştü" diye konuştu.

"Bağlar’da Haftada 22 Pazar Kuruluyor, Bu Sürdürülebilir Değil"

Diyarbakır’da Bu Noktada 22 Pazar Kuruluyor 4

Pazar esnafı Veysi Boz ise, artan maliyetler ve yoğun pazar sayısının kazançlarını ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "Eskiden maliyetler düşükken kâr edebiliyorduk. Örneğin, 4 yıl önce salatalığı 1 liraya alıp 1,25 liraya satıyorduk. Bugün ise 40 liraya alıp 50 liraya satsak bile masrafları karşılamıyor. Günlük tezgâh açma maliyetimiz 5 bin lirayı buluyor. Poşet, nakliye, vergi, pazar yeri ücreti derken kazancımız dibe vurmuş durumda" dedi.

Boz, ilçede haftada 22 pazar kurulmasının pazarcılar için büyük bir dezavantaj olduğunu belirterek, "Başka şehirlerde pazarlar farklı günlerde farklı bölgelerde açılıyor, ancak biz sürekli aynı bölgede, birkaç metre arayla tezgâh kuruyoruz. Bu düzenleme, esnafı zor durumda bırakıyor" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da Bu Noktada 22 Pazar Kuruluyor 2

"Pazar Yerleri Yeni Yerleşim Bölgelerine Taşınmalı"

Pazar esnafı İsmail Aslan da, deprem sonrası müşteri kitlesinin önemli ölçüde azaldığını ve iş yapmanın giderek imkânsız hale geldiğini dile getirerek, "Deprem öncesinde üç eleman çalıştırırken, şimdi tek bir eleman bile çalıştıramıyoruz. Yevmiyemizi dahi çıkaramıyoruz. Yetkililerden talebimiz, yeni yapılan Oğlaklı TOKİ konutlarına bir pazar alanı kurulmasıdır. Böylece esnafın önü açılır ve insanlar işlerine devam edebilir" şeklinde konuştu.

Bağlar’daki mevcut pazar yerlerinin verimli kullanılmadığını belirten esnaf, taleplerinin bir an önce değerlendirilmesini istiyor. Özellikle yeni yerleşim alanlarına taşınacak pazarların hem esnafın kazancını artıracağını hem de müşterilerin pazara daha rahat ulaşmasını sağlayacağını düşünüyorlar.

Kaynak: (İLKHA)