Sur İlçesinin İskender Paşa Mahallesindeki 4 katlı Aile Sağlık Merkezine ait binaya il Sağlık Müdürlüğünce performans raporu alındı. Raporda, binanın ağır hasarlı, oturulması sakıncalı ve çürük olduğu bilgisi yer aldı.
Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre; depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bina halen boşaltılmadığı gibi, mahalle sakinlerine sağlık hizmeti vermeyi sürdürüyor. 6 doktor ile hemşire ve yardımcı personelin görev yaptığı ağır hasarlı binada her gün mesai saatleri içerisinde yüzlerce hasta ayakta tedavi ediliyor, muayene edilerek ilaç yazılıyor.
Yeni bir Aile Sağlık Merkezine taşınmak için Sağlık Müdürlüğünün de uzun zamandan beri yer arayışı içinde oldukları, ancak fiziki şartları uygun bir bina bulunamadığı için ağır hasarlı binada sağlık hizmeti verilmeye devam edildiği öğrenildi.
25 yıllık binaya ağır hasarlı raporu verildi
25 yıl önce inşa edilen bina o günden beri mahalle sakinlerine sağlık hizmeti verirken, 6 Şubat depreminde ise ağır hasarlı yapı olarak kayıtlara geçti, buna rağmen depremin üzerinden bir yıl geçtiği halde halen yeni bir bina bulunamadığı için faaliyetlerin ağır hasarlı binada devam ettiği öğrenildi.
Merkeze sağlık hizmeti almaya gelen mahalle sakinleri de ağır hasarlı binada sağlık hizmeti almaya mecbur kaldıklarını, ancak bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini belirterek bir an önce yeni bir hizmet binasına geçilmesi için ilgili kurumlara çağrıda bulundular.
7 katlı ağır hasarlı binada yaşamaya devam ediyorlar
Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesinde de benzer bir durum yaşanıyor. Şeyh Şamil Mahallesi Emek Caddesi üzerindeki 7 katlı 18 daireli Habip Apartmanına 6 Şubat depreminden sonra ağır hasarlı raporu verildi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemede kolon ve kirişleri ağır hasar gören, çatlaklar ve bodrumdaki taşıyıcı kolonları patlayan bu binada depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen ne tahliye edildi ne de yıkıldı.
Depremzede bina sakinleri de yüksek fahiş kira bedeli nedeniyle kış ortasında taşınabilecek maddi imkânları bulunmadığı için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ağır hasarlı bu binada ölümüne yaşamlarını sürdürüyorlar.
Kentte kiraların 15-25 bin lira arasında değiştiğini belirten bina sakinleri, sokakta veya çadırda kalmaktansa ağır hasarlı evlerinde oturmayı tercih ettiklerini belirttiler.
Çevre ve şehircilik Bakanlığı: "kaymakamlıkların yetki ve tasarrufunda"
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise, Habip apartmanıyla ilgili tahliye işlemlerinin kaymakamlıkların yetki ve tasarrufunda olduğunu belirttiler.
Aile Sağlığı Merkezi binasının ise Sağlık Müdürlüğünün kendi yaptırmış olduğu performans raporuna göre ağır hasarlı olduğunu, ancak kendilerince ilgili binaya verilmiş bir ağır hasar raporu bulunmadığını ifade ettiler.