Çeşitli nedenlerle doğal ortamlarında zarar gören, zehirlenen veya yardıma muhtaç duruma gelen birçok hayvan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi'nin iş birliğiyle kurulan bu merkezde tedavi ediliyor. Kırsal alanda vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan oklu kirpi, ilk müdahalenin ardından DKMP Diyarbakır Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.
Ekipler, hayvanı Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde veteriner hekimler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın'a emanet etti. Yapılan muayenede, oklu kirpinin vücudunda köpek ya da vahşi hayvan saldırısına bağlı derin yaralar ve kemik kırıkları tespit edildi. Kirpinin tedavisi dikkatle yürütülürken, elma, armut, karpuz ve çeşitli sebzelerle beslenmesi sağlanıyor. Sağlığına kavuştuktan sonra doğal yaşamına geri dönecek.
Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaeddin Kaya, her türden yaban hayvanının özenle tedavi edilip rehabilite edilerek doğaya bırakıldığını belirtti. Özellikle yaz aylarında sıcaklardan etkilenen göçmen kuşların yanı sıra merkezde memeli ve sürüngen türleri de barındırılıyor. Latince adı Hystrix Indica olan oklu kirpinin zararsız bir otçul hayvan olduğunu vurgulayan Kaya, halk arasında bilinenin aksine ok fırlatma gibi bir özelliklerinin olmadığını söyledi. Ne yazık ki, bu hayvanlar vahşi hayvanlar ya da yerleşim yerlerine yaklaştıklarında köpekler tarafından saldırıya uğrayabiliyor.
Kaya, merkeze getirilen dişi oklu kirpinin vahşi hayvan saldırısına maruz kaldığını, vücudunda birkaç bölgede ısırık izleri ve deri kaybı olduğunu belirtti. Tedavi tamamlandıktan sonra, kirpinin doğal ortamına geri salınacağını ifade eden Kaya, bu türün korunması gereken bir hayvan olduğunu çünkü sayılarının giderek azaldığını belirtti. Oklu kirpinin bitki tohumlarını yayarak bitki örtüsüne katkı sağladığını söyleyen Kaya, hayvanın gececil olduğu ve nadiren görüldüğü bilgisini paylaştı.
Ayrıca Kaya, halk arasında yayılan "ok fırlatma" iddiasının tamamen asılsız olduğunu, bu hayvanların tehlike altında olduklarında ses çıkarıp, sırtlarını dönerek saldırganı uzaklaştırmaya çalıştığını, bu esnada zayıf olan dikenlerinin etrafa saçılabileceğini açıkladı.