M.E.O., 2022 yılında sosyal medyada tanıştığı Y.A. ile sevgili oldu. Yaklaşık 6 ay süren ilişkinin ardından, Y.A.’nın daha önce evlenip boşandığını öğrenen M.E.O., bu konuyu konuşmak için buluşmak istedi. Görüşme sırasında tartışma yaşandı ve Y.A., M.E.O.’yu kendisini darp ve taciz etmekle suçladı. Darp nedeniyle M.E.O.’ya para cezası verilirken, taciz iddiaları kanıtlanamadı.
Fotoğrafı sosyal medyada paylaştı
Bu olayın ardından Y.A., M.E.O.’nun fotoğrafını "Tacizci" notuyla çeşitli sahte hesaplarda paylaştı. Ayrıca bu fotoğrafı, mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla M.E.O.’nun arkadaşı E.Y.’ye de gönderdiği öne sürüldü. M.E.O., bu paylaşımlar üzerine Y.A. hakkında suç duyurusunda bulundu.
Savcılık sanığın cezalandırılmasını talep etti
Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcılık, Y.A.’nın, M.E.O.’ya ait bir fotoğrafı onun bilgisi ve izni olmadan başkalarına gönderdiğini tespit ettiklerini belirtti. Savcılık, sanığın Türk Ceza Kanunu’nun 136/1 ve 53. maddeleri uyarınca cezalandırılmasını talep etti.
Sanığın ve müştekinin beyanları
M.E.O., mahkemede verdiği ifadesinde, eski sevgilisi Y.A.’nın kendisini itibarsızlaştırmak için sosyal medyada asılsız paylaşımlar yaptığını söyledi. Ayrıca bu paylaşımların, arkadaşlarına da gönderilmesi üzerine mağdur olduğunu ifade etti.
Y.A. ise suçlamaları reddetti. Kendisine ait olduğu iddia edilen sahte hesapları kullanmadığını ve E.Y.’ye herhangi bir mesaj göndermediğini öne sürdü. Y.A., ayrıca tartışma sırasında darp edildiğini ve bu nedenle şikayetçi olduğunu belirtti.
Mahkemeden 1 yıl 8 ay hapis cezası kararı
Mahkeme, Y.A.’yı kişisel verilerin hukuka aykırı yayılması suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak sanığın sabıkasız oluşu ve yeniden suç işlemeyeceği kanaatiyle, cezası 1 yıl 8 aya indirildi. Ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
Mahkeme kararında, sanığın eyleminin suç teşkil ettiği, ancak maddi zarar oluşmaması ve sanığın kişilik özellikleri dikkate alınarak bu kararın verildiği ifade edildi.