Kaya Kilisesinin bulunduğu kısımda çalışmaların yoğunlaştığı belirtilirken kalenin ve kilisenin tarihiyle ilgili bir çok bulguya ulaşıldığı öğrenildi.
Eğil: Tarih Kokan Bir Hitit Kenti, Diyarbakır'ın Gözdesi
Diyarbakır iline bağlı olan Eğil, tarihi kökleriyle öne çıkan bir ilçedir. Dicle Nehri'ne paralel bir tepe üzerine kurulan ilçe, Gündoğuran, Yenişehir, Dere ve Kale mahallelerinden oluşmaktadır. Ancak, Dicle Barajı'nın sular altında bıraktığı mahalleleri de içinde barındırmaktadır.
Toplamda 20 mezra ve 24 köye ev sahipliği yapan Eğil'in yüzölçümü 450 kilometrekare olarak belirlenmiştir. İlçe, Diyarbakır il merkezi ile kuzeyde Dicle, batıda Ergani, doğuda Hani, güneyde ise Diyarbakır il merkezi ile komşudur. 2020 yılındaki nüfus sayımına göre, Eğil'de 22,381 kişi yaşamaktadır.
Eğil, Hitit Döneminden Günümüze Zengin Bir Tarih ve Kültür Mirası Taşıyor
Tarihi kökenleri oldukça derin olan Eğil, antik bir kent olarak kabul edilmektedir. Asurlular dönemine ait kale ve birçok antik mağarayı içinde barındıran ilçe, Hititler döneminde İngalava olarak adlandırılmış olabilir. Eğil, 1860-1866 yılları arasında Palu'ya bağlı bir yerleşim yeri iken, 1866'da Mamuret-ül Aziz Vilayeti'ne bağlanmıştır. 1936 yılında ise Diyarbakır'a bağlı bir ilçe statüsü kazanmıştır.
Eğil, "Peygamberler şehri" olarak da bilinmektedir. Asurlular, Roma İmparatorluğu, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı, Abbasiler, Osmanlı İmparatorluğu ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'nin idari birimlerine ev sahipliği yapmıştır. Zengin tarihî dokusu ve kültürel mirasıyla dikkat çeken Eğil, bugün de bu köklü geçmişiyle tanınmaktadır.