Diyarbakır Çınar ilçesi Bozçalı Mahallesi’nde düzenlenen soya tarla günü etkinliğine Diyarbakır Eski Milletvekili Ebubekir Bal, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, müdür yardımcıları, şube müdürleri, Progen Tohum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart, Çınar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Cevat Delil ve çok sayıda üreticinin katıldı.
PROGEN TOHUM’DAN GAB İÇİN ALTERNATİF ÜRÜN: SOYA
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Progen Tohum işbirliğinde Çınar İlçesi Bozçalı Köyü’nde düzenlenen tarla gününde, birinci ürün soya olarak ekilen Lider soya çeşidinin performansı tanıtıldı tarımıyla ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
Çınar’da çok sayıda üreticinin katıldığı etkinlikte soyanın Diyarbakır ilinde dekara 500-600 kg’larda verim potansiyeli olduğu ve gelecekte bölge için önem bir alternatif ürün olabileceği gözlemlendi.
Konuşmalarda, Türkiye’nin soya tüketiminin üç milyon tona yaklaştığı bu tüketimin ancak %6’sının ülkemizde üretilebildiği belirtilerek, Bölgede soyanın yaygınlaştırılması hususunda yoğun çalışmalar yapan Progen Tohuma teşekkür edildi. Progen Tohum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart konuşmasında, soyanın yaygınlaşmasını olumsuz etkileyen faktörleri sıralayarak soya tarımının başarılı olması için dikkat edilmesi gereken noktaları katılımcılara aktardı. Soyanın kendi azotunu kendisinin ürettiği, alternatif ürünlere oranla çok daha az gübre istediği, su tüketiminin daha az olduğu hususları dikkate alındığında soyanın Diyarbakır İlinde ekim nöbetinde yer alacak önemli bir bitki olduğunun altı çizildi.
Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, “Bu sene yaptığımız proje ile yaklaşık olarak 14 bin 500 dekar alana yetecek kadar yüzde 75 hibeli sertifikalı soya tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Bu, bir lokomotif oldu. Akabinde üreticilerimizin kendi imkanlarıyla yaptıkları ekimlerle beraber Diyarbakır’da geldiğimiz noktada yaklaşık olarak 35 bin dekar soya ekimi gerçekleştirdik” dedi.
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Çınar ilçesi Bozçalı köyünde soya çeşitlerinin tanıtıldığı “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.
Burada konuşan İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu sene yaptıkları proje ile yaklaşık olarak 14 bin 500 dekar alana yetecek kadar yüzde 75 hibeli sertifikalı soya tohumu dağıtımı gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Bunun bir lokomotif olduğunu ifade eden Atalar, “Akabinde üreticilerimizin kendi imkanlarıyla yaptıkları ekimlerle beraber Diyarbakır’da geldiğimiz noktada yaklaşık olarak 35 bin dekar soya ekimi gerçekleştirdik. Onun bir kısmı gördüğünüz gibi birinci ürün. Bir kısmı da ikinci ürün olmak üzere farklı şekillerde ekimi gerçekleştirildi. Bu hafta içinde de hasadı gelecek” dedi.
“Üründe pazarlama sorunu yok, tercih edilen ve aranan bir ürün”
Buradan alınacak verimle bu işin gidişatının değişeceğini kaydeden Atalar, “Şu an aldığımız tahmine göre, tarlada 500 kilogramın üzerinde verim elde edilecek. Eğer bu şekilli ile sonuçlanırsa önümüzdeki yıllarda Diyarbakır genelinde çok ciddi ekim alanlarına ulaşacağı aşikardır. Üründe pazarlama sorunu yok, tercih edilen ve aranan bir ürün” ifadelerini kullandı.