Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, bitki üretimini artırmak için Kayapınar ve Yenişehir ilçelerindeki iki üretim merkezini baştan sona yeniliyor.

Yenişehir ilçesindeki 30 bin metrekarelik TOKİ alanında, ağaç yetiştiriciliği için repikaj sahaları düzenleniyor. Bu çalışmanın, belediye için önemli ölçüde ekonomik tasarruf sağlayacağı belirtiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bitki Üretimini Artırıyor5

18 bin 200 ağaç yetiştirilecek
Yeni repikaj alanında ilk etapta 18 bin 200 farklı türde ağaç yetiştirilecek. Bu ağaçlar, kentin parklarına, kavşaklarına ve refüjlerine dikilecek.

Çiçek ve çalı üretimi devam ediyor
Yeni repikaj alanında ağaç üretimine ek olarak mevsimlik çiçek ve çeşitli çalı türlerinin üretimi de sürecek.

Büyükşehir Belediyesi, bitki üretiminde verimliliği artırmak amacıyla, Yenişehir ilçesindeki uzun yıllardır bakımsız kalan üretim merkezini de elden geçiriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bitki Üretimini Artırıyor3

Ağaçlar yeni üretim merkezine taşındı
Yapılan çalışmalar kapsamında, ağaçlar Kayapınar ilçesindeki 95 bin metrekarelik üretim merkezine taşındı. Bu merkezde farklı türlerde 1.598 ağacın bakımı yapıldı. Aynı zamanda çalı türü bitkiler de taşınarak gübreleme ve budama işlemleri gerçekleştirildi.

Gül şehri Diyarbakır hedefi
Fidanlık ve Ağaçlandırma Şube Müdürü Hamdullah Yaray, Diyarbakır’ın gül üretimi konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bu yılki hedeflerinin 10 bin gül fidesi üretmek olduğunu belirtti. Diyarbakır’ı "gül şehri" yapma yolunda çalışmalara ağırlık verdiklerini vurguladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bitki Üretimini Artırıyor4

Yıllık 3 milyon bitki üretimi hedefleniyor
Yaray, Diclekent fidanlık projesinin hayata geçirilmesi halinde, yıllık 3 milyon mevsimlik çiçek ve 100 bine yakın çalı üretimi gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Kadın istihdamı artacak
Yaray, planlamalarının sadece bitki üretimini değil, kadın istihdamını da kapsadığını belirterek, kadın çalışanların bu projelerle kendi işlerini kurabilme becerisi kazanacağını söyledi. Ayrıca, repikaj alanındaki düzenlemelerle dışa bağımlılığın yüzde 50 oranında azaltılmasının hedeflendiğini ve bu sayede belediyenin önemli ölçüde tasarruf edeceğini dile getirdi.

Bu çalışmaların, Diyarbakır merkez ve ilçe belediyelerine de katkı sağlaması amaçlanıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bitki Üretimini Artırıyor6

Kaynak: DBB Bülten