Berk, diyabet (şeker hastalığı) hastalığının tedavisinde kilo vermenin etkin yöntemlerden biri olduğunu belirtti. Berk, “Obezite, şekerli ve yüksek kalorili gıdaların aşırı tüketimi, hızlı yaşam temposu nedeniyle fast food tüketimindeki artış ve hareketsizlik gibi nedenlerle alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücutta biriken aşırı yağ kütleleri insülin direncini artırarak iştahı açar ve bu da obeziteye neden olabilir.” dedi.
Berk, diyabetin de obezite gibi küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek şunları ekledi:
"Vücut Kitle İndeksi (BMI) 30 kg/m²'den fazla olan bireylerde, normal ağırlıktaki kişilere kıyasla Tip 2 diyabet riski 20 kat daha fazladır. Obezite ve Tip 2 diyabet birbiriyle yakından ilişkilidir. Bu nedenle, 'diyabezite' terimi, bu iki hastalık arasında nedensel bir ilişki olduğunu vurgulamak için kullanılmaktadır."
"Obezite ve Diyabet Birbirini Destekliyor"
Berk, çağın hastalığı obezitenin hızla arttığına dikkat çekerek, “Obezite diyabeti, diyabet de obeziteyi tetikleyen bir döngü oluşturmaktadır." dedi. 2060 yılına kadar Türkiye nüfusunun %94'ünün obez olabileceğini belirten Berk, bunun özellikle erişkinlerde Tip 2 diyabet vakalarında ciddi bir artışa neden olacağına vurgu yaptı. Ayrıca, obez bireylerin %90'ının Tip 2 diyabet hastası olduğunu gösteren araştırmalara değinen Berk, obezitenin Tip 2 diyabet için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu söyledi.
"Sağlıklı Kilo Verme ile Tip 2 Diyabeti Yenmek Mümkün"
Berk, sağlıklı ve kalıcı kilo vermenin Tip 2 diyabet tedavisinde etkili olabileceğini belirterek, ideal vücut ağırlığına ulaşmanın birçok hastalıktan korunmayı sağladığını ifade etti. Ayrıca, Tip 1 diyabet, gestasyonel diyabet, reaktif hipoglisemi ve insülin direnci gibi sorunlarda da doğru beslenme ile şikayetlerin azaltılabileceğini vurguladı.