Osaka'daki Kitano Hastanesi Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Katsu Takahashi ve ekibinin geliştirdiği bu ilaç, 2030 yılında insan kullanımı için hazır olacak.
Takahashi ve ekibi, Kyoto Üniversitesi Hastanesi'nde 2 Mayıs'ta yaptıkları açıklamada, ilacın insan üzerindeki deneylerinin eylül ayında başlayacağını duyurdu.
Eğer testler sorunsuz geçerse, ilaç ilk etapta sadece konjenital dişsizlikten muzdarip hastalara verilecek. Bu durum, bazı bireylerin doğuştan bazı dişlerinin eksik olmasına neden oluyor ve bu eksiklik çene gelişimini ve yeme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor.
Eylül ayında başlayacak ilaç testlerinin, Ağustos 2025'e kadar sürmesi bekleniyor. Bu deneylere 30-64 yaş aralığında, arka dişlerinden en az biri eksik olan 30 erkek katılacak. İlacın damardan uygulanmasıyla diş gelişimine nasıl katkı sağlayacağı gözlemlenecek.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda bugüne kadar önemli bir yan etki görülmedi.
Araştırmacılar, yetişkinler üzerindeki deneylerden sonra ilacı, 4 ya da daha fazla dişi doğuştan eksik olan 2 ila 7 yaşındaki çocuklarda test etmeyi planlıyor.
2023 yılında geliştirilen ilaç, kemik gelişimini sağlayan proteinleri engelleyen USAG-1 molekülüne etki ederek çalışıyor. Bu molekülün etkilerini baskılayarak diş oluşumunu mümkün hale getiriyor.
Bilim insanları, fare ve beagle köpeklerinde yaptıkları çalışmalarda ilaç sayesinde tekrar diş gelişimi sağlandığını gözlemledi.
Takahashi, "İlacın protez ve implant gibi mevcut tedavilerden sonra üçüncü bir seçenek sunmasını istiyoruz" dedi.