Ekmekçi, son 15-20 yılda kronik böbrek yetmezliği vakalarında önemli bir artış olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, gelişmiş ülkelerde de benzer bir tablonun gözlemlendiğini söyledi.
Artan obezite oranlarının böbrek yetmezliği riskini önemli ölçüde yükselttiğini vurgulayan Ekmekçi, "Obezite, sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da kronik bir hastalık haline gelmeye başladı. Hareketsiz yaşam tarzı, fast-food tüketiminin artması, tuzlu ve yağlı beslenme gibi faktörler hem çocukları hem de yetişkinleri böbrek hastalıklarına karşı savunmasız hale getiriyor." dedi.
Erken teşhisin böbrek yetmezliğinin tedavisinde hayati önem taşıdığını belirten Ekmekçi, bazı ülkelerde çocuklara yönelik rutin idrar testlerinin uygulandığını ve bu uygulamanın Türkiye'de de tarama testi olarak zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu.
Ekmekçi, "Böbrek hastalıklarının önlenmesi ve erken teşhisi için yılda bir kez düzenli sağlık kontrolünden geçmenin yanı sıra, basit bir idrar testi de yaptırmak son derece önemlidir. Özellikle çocuklarda beta enfeksiyonu gibi böbrek hasarına yol açabilen hastalıklar, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın çocuklar için böbrek hastalıklarının taranmasına yönelik testleri zorunlu hale getirmesi, birçok sorunun önüne geçebilir ve böbrek yetmezliğine bağlı ölümleri önleyebilir.