Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, ağız kokusunun olası sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Ağız kokusunun genellikle geçici bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, ancak kalıcı hale gelmesi durumunda mutlaka araştırılması gerektiğini vurguladı. Ağız, dil, dişler ve mide kaynaklı sorunlar, bu duruma neden olabilir. Uzun süre devam eden ağız kokusu, kişinin iş yaşamını, aile hayatını ve sosyal çevresini olumsuz etkileyebilir.

Prof. Dr. Yıldırım, ağız kokusuna multidisipliner bir yaklaşım gerektiğine dikkat çekerek, ilk olarak Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini, ardından Diş Hekimi ve Gastroenteroloji Uzmanı'nın da hastayı muayene etmesi gerektiğini belirtti. Özellikle daha önce olmayan ve sonradan ortaya çıkan kalıcı ağız kokularının, mide kanseri, karaciğer kanseri, gırtlak kanseri veya dil kökü kanseri gibi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.

Ağız kokusunun kanser dışında sık karşılaşılan sebepleri arasında; burnu tıkalı olan kişilerin ağızdan nefes alması sonucu ağız ve boğazın kuruması ve bakterilerin çoğalması, dil kökünde biriken bakteriler, diş ve diş eti problemleri, yoğun geniz akıntısı, bademcik taşları, alkol, sigara ve tütün kullanımı, şeker ve böbrek hastalıkları, bazı ilaçların yan etkileri ve yetersiz sıvı alımı yer alıyor.

Ağız Kokusunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kokusunun tedavisi için öncelikle sebebin bulunması gerekir. Bunun için çeşitli tetkikler yapılabilir ve kokunun kaynağı araştırılmalıdır. Eğer kaynağı belirlenemezse, kronik sinüzit, bademcik enfeksiyonları, mide problemleri ve diş rahatsızlıkları teker teker kontrol edilmelidir. Ayrıca, ayrıntılı bir gastroenteroloji muayenesi de gerekebilir. Tedaviye rağmen koku geçmezse, endoskopi yapılması düşünülebilir. Diş ve diş eti problemleri varsa, çürükler, köprüler ve protezler düzeltilmelidir.

Sağlıklı Bireylerde Ağız Kokusunun Önlenmesi İçin Yapılacaklar

Bol su içilmelidir.

Sigara ve alkol kullanımı terk edilmelidir.

Dişler her gün düzenli olarak fırçalanmalıdır.

Kokuya neden olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Diş fırçasının yumuşak yüzüyle dil de fırçalanmalıdır.

Reflüye neden olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmelidir.

Kaynak: İLKHA