Türkiye'nin önde gelen elektrik dağıtım şirketlerinden biri olan Dicle Elektrik, 2017 yılında kurduğu Dicle Ar-Ge Merkezi ile sektöründe ilk kez araştırma ve geliştirme merkezi unvanını taşıyan önemli bir proje gerçekleştirdi. Genç ve yetenekli mühendisleri destekleyen Dicle Elektrik, Genç Enerji Programı kapsamında çalışan mühendislerle birlikte, enerji iletiminde karşılaşılan izolasyon sorununa çözüm getiren bir proje geliştirdi.

"Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör" adını taşıyan bu ürün, iletkeleri toprak ve diğer iletkenlerden izole ederek enerji kesintilerine ve ekonomik kayıplara neden olan izolasyon sorununu ortadan kaldırıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan bu Ar-Ge projesinin sonucunda geliştirilen ürün için Dicle Elektrik, patent başvurusu da gerçekleştirdi.

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, projenin sürdürülebilirliği konusunda genç mühendislerle birlikte önemli bir adım attıklarını vurguladı. Arvas ayrıca, porselen ve cam izolatörlerin yüzeylerinde oluşan kir ve rutubetin arızalara neden olduğunu belirtti. Şirket, özel bir kaplama ile seramik izolatörlere su iticilik (hidrofobik) özelliği kazandırarak, izolatörlerin kendini temizleme yeteneğini artırdı. Bu sayede enerji nakil hatlarında izolasyonun kirlenmesi sorununun üstesinden gelmeyi amaçladı.

Bu akıllı izolatörlerin kullanılmasıyla, doğal koşullarda kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip olması nedeniyle arızalara ve kesintilere son verilmesi hedefleniyor. Bu da elektrik dağıtım şirketleri için önemli bir masraf kalemi olan bakım giderlerini büyük ölçüde azaltmayı amaçlıyor. Yüksek gerilim hatlarında bulunan izolatörlerin sayısının fazla olması ve her izolatörün kısa bir sürede temizlenebilmesi göz önüne alındığında, "Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör" projesinin büyük bir öneme sahip olduğu ortaya çıkıyor. Dicle Elektrik, bu ürünü diğer kendi geliştirdiği ürünler gibi ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılabilir kılmak amacıyla patent başvurusunda bulundu.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, "Self Clean" formülasyonlarıyla su itici ve pürüzlü bir yüzey oluşturuldu. Bu kaplamalar seramik izolatörler üzerinde test edildi ve su ve kir tutmayan özelliklerin elde edildiği üç farklı yapıdan biri seçildi. Laboratuvar testlerini başarıyla geçen bu akıllı izolatör projesi, saha uygulama ve test aşamalarına devam ediyor.

Kaynak: (AA)